Bográcsgulyás

Posted by vili in Levesek, Receptek | Bográcsgulyás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 50 fő részére

marhalábszár
3.53.5 kg
marhanyak
1.51.5 kg
kolozsvári szalonna
2525 dkg
olaj v zsír
11 dl
hagyma
11 kg
zeller
0.50.5 kg
sárgarépa
11 kg
fehérrépa
0.30.3 kg
fokhagyma
88 dkg
lecsó (paprika-paradicsom)
11 l
krumpli
66 kg
kömény
0.50.5 dkg
őrölt paprika
1010 dkg
őrölt bors
0.50.5 dkg
csipetke v kézi tarhonya
5050 dkg
2020 dkg
petrezselyem zöld
33 csokor


A forró (üres) bográcsba beszórjuk a köményt és pattogzásig pirítjuk. Ezzel puhábbra fő és az íze is jobban kijön. A zsiradékot már készenlétbe helyezzük, amivel megállítjuk a pirulást, mielőtt megégnének a magok. Mindjárt hozzáadjuk az apróra kockázott húsos szalonnát is. Ügyeljünk rá, hogy a szalonna hozzáadott vizet (pácot) ne tartalmazzon, mer az ebből kifővő nyúlós lé rögtön odakap, és könnyen ez egész étel lekozmálhat. (Ha ilyet nem találunk, válasszunk inkább sima füstölt szalonnát.) Ha a szalonna zsírja kisült, mehet rá a kockázott hagyma, és rögtön a só is. Ha üvegesre dinsztelődött, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomlevéből leszűrt konzerv lecsó paprikáját. Csinálhatjuk nyersből is, főleg idényben, de így gyorsabb.

Ha kész a pörkölt alap, vagyis kellemes lekvár szerű elegy rotyog az edény alján, hozzáadhatjuk az apró kockára vágott húst. A kis méretnek több előnye van: hamarabb fő puhára, gyerekek könnyebben eszik, és a tányérban is dúsabbnak hat majd. Többször kevergetve addig főzzük, míg levet nem ereszt, ekkor mehet bele a paprika (ízletesebb lesz, ha kis csípőset is adunk hozzá) összekeverjük, hogy a hús zsírjában oldódjon a paprika, és mindjárt felöntjük a főzővízzel, nehogy megkeseredjen. Sok időt spórolhatunk meg, ha meleg vizet adunk hozzá, és minél többet lefedve tartjuk az edényt.

Újraforrástól számított fél óra múlva mehetnek bele a kockázott zöldségek, a lecsóból a paradicsom leve, a préselt fokhagyma és a bors. Mikor majdnem puha a hús hozzáadjuk a kézi tarhonyát, és azt követően kb. 10 perc múlva a krumplit. Ha volt türelmünk friss csipetkét készíteni, az mehet egyszerre a krumplival, mert hamarabb megfő. Kóstoljuk meg, kell-e még sózni, mennyit szívott magába a krumpli.  Utolsó pillanatban szórjuk bele az aprított petrezselyem zöldet.

Friss fehér kenyérrel kínáljuk.

(Csipetke nem nagy ördöngösség, sok kéz, hamar kész. Tojásonként annyi lisztet  (12-16 dkg) veszünk, hogy tömör, de még gyúrható masszát kapjunk. lisztezett deszkán fényesre gyúrjuk, majd borsó szemnél kisebb galacsinokat csipkedünk belőle. Nagyon enyhén lisztezzük, hogy össze ne ragadjon, ezt végül le is szitáljuk róla.)

 

 

Comments are closed.