Galette des rois, királyok süteménye vízkeresztre (francia)

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Galette des rois, királyok süteménye vízkeresztre (francia) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

Tésztája

leveles tészta
500500 g
tojássárgája
11 db
porcukor
11 evokanal

Frangipán

vaj (lágy)
7575 g
porcukor
7575 g
darált (hámozott) mandula
7575 g
tojás
11 db
finomliszt
1515 g
rum
1515 g

Cukrászati krém

tej
11 dl
vanília rúd
00 db
tojás sárgája
22 db
cukor
2525 g
keményítő
1515 g


Az észak-francia változat leveles tésztában frangipán töltelékkel készül.

Povence-ban a gâteau egy korona formájú, briós jellegű sütemény, különleges, lágy, kandírozott gyümölcsökkel – sőt zöldségekkel is – és jégcukorral díszítve a hagyomány.

Közös bennük egy, a süteményben elrejtett kis gipsz figura, és/vagy babszem, a “fève”. Szokás, hogy a legfiatalabb az asztal alá bújik, és diktálja, melyikük kapja a következő szeletet. Akinél a fève és/vagy a figura van a szeletben, ő lesz aznap a király és neki kell legközelebb a sütit elkészítenie. A forrás recept szerint sok Sider-t isznak hozzá, és ahányszor a “király” megfogja a poharát, mindenki felkiált „Le roi boit !“ “A király iszik!” 🙂

Ígérem leírom majd a povence-i változatot, de most jöjjön végre a párizsi, vagy északi:

Először a cukrászati krémet készítsük el, mert annak hűlnie kell: A tejet felforraljuk a vaníliával. Közben a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a keményítővel is kikeverjük. Állandó keverés mellet a tejet is hozzáadjuk, és gőz fölött tovább keverve krémmé főzzük. Lehűtjük.

A frangipánhoz a lágy, de nem folyékony vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált mandulát, egyenként elkeverve a tojásokat, végül a lisztet és a rumot.

A két krémet habverővel alaposan kikeverjük, hűlni, dermedni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 220 C-ra.

A leveles tésztából két kb. 24 cm átmérőjű kört vágunk. Az elsőre ráhelyezzük a krémet, peremén kb. 2 cm-t szabadon hagyva, közepe felé kicsit magasabbra púpozva. Elhelyezzük a fève-t, a peremet enyhén benedvesítjük, és rátesszük a másik tésztakarikát. A peremet díszítjük, villával, vagy más díszítő eszközzel jól összenyomkodjuk. A tészta felületét legegyszerűbben éles pengével karcolva díszíthetjük. Tojás sárgával bekenjük. (A recept nem írja, de én szoktam a közepén/tetején egy kis lukat vágni, hogy a gőz távozhasson)

220 fokon 15 percig sütjük, majd 180 fokra visszavéve további 20 percig, míg a leveles tészta szép színt nem kap. Mikor már majdnem jó, kivesszük, porcukor szóróval (szita, teaszűrő) vékony porcukor réteget szórunk rá, és rá karamellizáljuk.

A recept egy német, képekkel jól illusztrált bejegyzés alapján készült. https://www.lapaticesse.com/galette-des-rois-dreikoenigskuchen/612/

 

 

Comments are closed.