Habos rizs

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Habos rizs bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 8 fő részére

Rizs

tej
11 l
víz
11 dl
rizs
2525 dkg
vanília rúd
0.50.5 db
cukor
22 evokanal
vaj
33 dkg
narancs héja
11 db
11 csipet

Belevalók

rumos meggy
2020 dkg
őszibarack befőtt
3030 dkg
étcsoki
1010 dkg
mazsola
1010 dkg
kandírozott gyümölcs
1010 dkg
narancs héja a tejberizsből
ízlés szerint
mandula vagy hasonló
55 dkg
birs sajt
ízlés szerint
aszalt gyümölcs
ízlés szerint
habtejszín
66 dl
habfixáló
22 csomag


Habos rizs esküvői desszertként tálalva

Gyerekkoromban születésnapomra ezt kértem torta helyett. Azóta se szokott ránk romlani, ha ez a desszert 🙂

Először egy sűrű tejberizst főzünk. A háromszoros méretű lábosba előbb a vizet öntjük majd a tejet, aztán a többi hozzávalót. A narancsot vékonyan hámozzuk, hogy minél kevesebb fehéret vágjunk hozzá. Lassú tűzön óvatosan kevergetve főzzük, míg fel nem forr, majd lefedve tegyük egy órára 110 °C-os sütőbe. Ha kész hűtsük ki.

A belevalók legfontosabbika a rumos meggy, ha nem szoktunk ilyet eltenni, és mamától, nagymamától sincs módunkban kunyerálni, akkor alternatív megoldást kell keresni. (Van olyan szerencsém, hogy T. Sanyi barátomtól kapok meggy-áfonya likőr ágyast, ami fantasztikus helyettesítő.) Megoldható a dolog bolti megy befőttel, levétől megszabadítva kell egy éjszakára kis rumot önteni rá.

A többi hozzávalót már ízlésünk és éléskamránk határozza meg. Tapasztalatom szerint kisebb borsó méretűre aprítva a legélvezetesebbek az alkotók, akkor már jól elkülönülnek, mikor ráharapunk, így szinte egyenként találgathatjuk, mi volt az éppen. Legutoljára keményre  felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mivel a belevalók többsége tömény édesség, ezért a rizsbe és a tejszínbe is csak nagyon módjával tegyünk cukrot.

 

Comments are closed.