Krumplis variációk egy tésztéra

Posted by admin in Édességek, tészták, Mártás, köret, Receptek | Krumplis variációk egy tésztéra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

főtt burgonya
11 kg
liszt
3030 dkg
tojás
11 db
ízlés szerint


Sült, főtt, főtt+sült krumpligombóc, 
Töpörtyűs gombóc, 
Szilvás-, sárgabarackos-, szilvalekváros gombóc, 
Krumplinudli, krumplifluta

 **** Alap tészta ****

A főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni (!!!) és csak ezután adjuk hozzá a  lisztet, egész tojást, sót.

****Sült krumllpigombóc ****

A tésztából hüvelykujj vastag rudakat formálok, ujjnyi vastagra szeletelem és két nyujtott tenyér között golyókká formálom.
Forró olajban kisütöm.

Kicsit macerás, de vadashoz vagy más szaftos húshoz nem tudok jobbat elképzelni. Fő baja hogy csak frissen az igazi.

**** Főtt krumpligombóc ****

Hasonlóan kis golyókat formálok, de ezt sós forró vízben főzöm ki, zsemlemorzsába forgatom.

Előnye, hogy előre el lehet készíteni.

**** Főtt-sült krumpligombóc ****

Kifőzöm az előbbihez hasonlóan, de nem morzsába, hanem kevés olajba forgatom, felhasználás előtt félbevágva lepirítom.

Igy még több nap múlva is finom és teljesen más íz hatás.

**** Töpörtyűs gombóc ****

1-1 arányban töpörtyűt párizsival összedarálok, ezzel töltöm a szilvás gombóchoz hasonlóan, de NEM kell semmibe forgatni, mert töpörtyű ereszt magából elég zsírt.
Savanyú káposztával tálalom.

 **** Szilvás-, sárgabarackos-, szilvalekváros gombóc, ****

4-5 mmvastagra nyújtom, akkora négyzeteket vágok, hogy egy kimagvalt gyümölcsöt (a mag helyére fahéjba forgatott kockacukrot teszek) bele lehessen csomagolni. Négy szélét felhajtva gombóccá formálom. Barackból kicsi, lekvárból sűrű, nem zselatinos a jó.
Lobogó sós vízben kifőzöm, pirított morzsába forgatom

**** Krumplinudli ****

Kis rudakat kéne sodorni, kifőzni, morzsába forgatni.

A sodrást gépesítettem:a masszát kekszkinyomóba töltöm, azzal a karikával, amibe a habcsövek mennének kb 1-1,5 cm-es rudat lehet kinyomni. Már csak egy késsel kell előtte csapkodni, hogy megfelelő méretűek legyenek.
Gépesítettem a kifőzést is: a fazék aljába beteszem a zöldségpároló rózsát, ez pont akkorára nyílik ki, mint a fazék. Ebbe dobom a gombócokat, és amikor kész, egy mozdulattal ki tudom venni.

**** Krumplifluta ****

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, nagy pogácsaszaggatóval (pl.: vizespohár) kiszaggatom. kevés olajon megsütöm, porcukorba forgatom.
Lekvárral kínálom.

 

Comments are closed.