Pissaladière, nizzai hagymás – szardellás pizza

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Édességek, tészták, Receptek | Pissaladière, nizzai hagymás – szardellás pizza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók db elkészítéséhez

Hozzávalók 1 db elkészítéséhez

Tésztához

finom liszt
3030 dkg
langyos tej vagy víz
11 dl
cukor
11 teaskanal
élesztő
2525 g
olaj
0.50.5 dl

Feltét Yves-André szerint

hagyma
11 kg
olíva olaj (extra szűz)
11 dl
kakukkfű
22 teaskanal
szardella
3030 g
fekete olívabogyó (provancei ízesítéssel)
1616 db
ízlés szerint

(feltét tovább ízesítve)

rozmaring és/vagy oregano
11 teaskanal
babér levél
33 db
szardella paszta
ízlés szerint


Az 1 adag 1 db 32 cm-es kerek pizzára vonatkozik. Egész tepsi 1.5 adag (pont a tizedes választó)

Provence déli részén, a francia Riviérán fejlődött ki ez a sörkorcsolyának is kiválóan beváló hagymás lepény, amelyet a franciák az őt megkoronázó szardella-, vagyis ajókafilék után pissaladière-nek neveznek. Varázsa abban van, hogy nem kavarognak benne az ízek. A tovább ízesítést csak azért vettem be, mert a legtöbb receptet így találtam, de amit kóstoltam e nélkül volt, és a társaságunk osztatlan elismerését vívta ki.

A hagymát tetszőlegesen felaprítjuk, majd az olajon megdinszteljük. Akkor jó, ha arany színűre karamellizálódik. (A végét sütőre is bízhatjuk.) Végül leszűrjük róla a felesleges olajos levet, amit felhasználhatunk saláta öntetként, így ahogy van, minden kiegészítés nélkül.

Közben elkészítjük a pizzát. Ez is lehet többféle, a lényeg, hogy semleges legyen, liszt + víz  + élesztő + só a legegyszerűbb, de aki jobban szereti, akár omlás tésztával is készülhet.

A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk, szilikonos zsírpapíron tepsibe helyezzük. (Aki erősíteni szeretné a hal ízt, kenjen nagyon vékonyan szardella pasztát) Rákenjük a hagyma masszát, úgy hogy a szélén kb. egy ujjnyi szabadon maradjon. A szardellákat (hosszában ketté is vághatjuk) négyzetesen vagy tetszőleges alakzatban elhelyezzük. Megszórjuk a kakukkfűvel (esetleg rozmaringgal, borssal), rátesszük az olívabogyókat, és 200 °C-os sütőben készre sütjük.

Recept és fotó: Yves-André Gomez

Comments are closed.