Receptek

Receptek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kedves és kipróbált receptjeimet találjátok itt.
Beállíthatjátok milyen adagot szeretnétek. 

Igyekeztem a recepteket néha lazább hangnemben megfogalmazni.
Fontosnak tartom, hogy ne ragaszkodjunk mindig szigorúan a receptekhez, hagyatkozzunk érzéseinkre, fantáziánkra.

Íme a legfrissebb receptek:

  • La daube de Provence (provence-i marha ragu)

    Hosszadalmas, de nem túl bonyolult eljárással nagyon különleges provence-i specialitást, Yves-André barátom egyik kedvenc ételét varázsolhatjuk az asztalra. Előző este a húst kb. 3x4x5 cm-re daraboljuk, a borban marináljuk a feldarabolt naranccsal, negyedbe vágott fehér hagymával, csokorba kötött fűszerekkel, nagyolva darabolt sárgarépával. Ha nem lepi el teljesen a húst a lé, vízzel pótoljuk. Másnap reggel felhevítjük ...

  • Zöldségcurry

    A hagymát negyedbe vágjuk, szirmaira szedjük. Karfiolt rózsákra, szárát, torzsáját nem túl kis darabokra vágjuk. Répát, cukkínit, padlizsánt nagyob (ujjbegy méretű) szabálytalan darabokra végjuk. Vaslapon vagy száraz serpenyőn, zöldség típusonként alaposan lepirítjuk. Nagyobb, lehetőleg vastag falú edényben felhevítjük az olajat, rádobjuk az aprított fokhagymát, gyömbért, csilit, végül a curry port, majd rögtön ráöntjük a ...

  • Csányi káposzta, lagzira (is)

    A káposztát kicsit megmossuk és megvágjuk. A kicsavart káposztát rétegezve szeletelt hagymával, szeletelt almával, a felkockázott két féle hússal és fűszerekkel egy-két lábosba rakjuk (legfelül káposzta legyen), feltöltjük annyi vízzel, hogy csak akkor látszódjon a víz, amikor megnyomjuk a tetejét. Kb 2-2,5 órát fő, vagy sül lefedve. Folytatás azonnal, vagy másnap, vagy harmadnap… A bucik hozzávalóiból lángostésztát dagasztunk ...

  • Céklás káposzta savanyúság

    Céklát, káposztát nagy lyuku, tormát, gyömbért kis lyuku reszelőn lereszeljük. A hagymát 4 gerezdbe vágva vékonyra karikázzuk. Póré hagyma esetén hosszában félbe vagy negyedbe végva szeljük fel vékonyan. Mindent összekeverve egy napig állni hagyjuk, majd üvegbe tesszük. Mutatós sárga céklával, de akkor vigyázzunk, csak műanyag vagy üveg edényt használjunk, mert még a rozsdamentes tál is ...

  • Túrógombóc (glutén mentesen is)

    Az olaj és a morzsa (illetve helyettesítői) kivételével az összetevőket összegyúrjuk, majd egy órára pihentetjük. Közben a morzsát vagy a kókuszt és/vagy a szezámmagot szárazon aranysárgára pirítjuk. Ekkor elzárva a lángot, és elkeverve ezt olajjal rögtön leállíthatjuk a pirulást. A kívánt színnél kicsit korábban álljunk le, mert olajosan sötétebbnek tűnik a színe. Tegyünk fel egy ...

  • Spenót vagdalva

    A spenótot megmossuk, az erős, nagy száras leveleket (ha vannak) letépkedjük. Bő, lobogó, sós, ételízesítős (kapható már adalékmentes is) vízben 5 percet blansírozzuk, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Levéből keveset félreteszünk. Közben a felhevített vajra rászórjuk a lisztet, majd, mielőtt még színe lesz, a nagyon vékonyra szelt fokhagymát, vigyázva, hogy egyik se égjen meg. Felöntjük a tejjel, ...

  • Csokis áfonyatorta gránátalmával

    Ez a torta a véletlen műve. Szilvatortát szerettem volna csinálni, mert egyszerű és üde, de nem kaptam szilvát. Volt viszont áfonya és gránátalma. Az „Újratervezés” bevált, ez se bonyolultabb és legalább olyan üde. Kezdjük a puding főzésével. A gyümölcs lehet mirelit vagy friss, az összetevők aránya nem szigorú, akár ki is hagyható a gránátalma, de frissességet ...

  • Sült padlizsán feta sajttal

    Nagyobb fáradság elolvasni, mint elkészíteni 🙂 A padlizsánokat átlósan (kb.45°) 6-7 mm széles ovális szeletekre vágjuk.Forró serpenyőben szárazon mindkét oldalát megsütjük, legfeljebb szilikon ecsettel, picit meglenjük olajjal. Nem baj, ha helyenként kissé megfeketedik. A pácot kikeverjük, és a kisült padlizsánokat ezzel frissen, folyamatosan bekenegetjük. Néhányszor, óvatosan átforgatva hagyjuk kihűlni. A kis hasábokra vágott fetasajtot bele göngyöljük, ...

  • Mézes-mázas csirke falatok

    Az eredeti recept melléből írja, de szerintem a comb sokkal porhanyósabb, sőt készülhet szárnyból is. Ha egész combot veszünk (kb. 1,5-szeres mennyiség szükséges), a csontokból jó alaplevet főzhetünk egy kis zöldséggel. Bőrét felkockázva kisüthetjük pici csibe töpörtyűnek. A zsírja jó lesz a sütéshez, vagy kiválthatjuk a mázhoz szükséges olajat. A filét kisujjnyi csíkokra vágjuk, és ...

  • Harcsapaprikás túrós csuszával

    A zsírt felolvasztjuk, amikor forró, beleszórjuk a köményt, Nem kell félni az egész köménytől sem, a forró zsírban kipattogzik, és később szétfő. Mikor lassul a pattogás (ha mégis őrölt köményt használtunk, akkor azonnal) hozzádobjuk az aprított hagymát és sót. Ha üvegesre dinsztelődött, mehet a paprika. Finomabb lesz, ha ráérősen szinte lekvárrá főzzük. Közben a nedvességet ...

  • Bajor saláta

    Az édesköményt mossuk meg, kaporhoz hasonlító levelecskéit tegyük félre, hosszában vágjuk vékony gerezdekre. Néhány csepp olajjal átmasszírozva tegyük forró, bordázott grill-serpenyőre. minél kevesebbet mozgatva süssük mindkét oldalát, amíg látjuk, hogy a nem piruló rész is üvegesre párolódik. Balzsamecetbe és esetleg kevés szója szószba forgassuk még melegen. Kis, zárt edényben többször átforgatva hagyjuk kihűlni. Jó, ha van ideje kicsit érlelődni. Karikázzuk fel ...

  • Majonéz (francia)

    A tojás sárgákhoz, hozzáadunk az olaj kivételével mindent, síméra keverjük. Cseppenként hozzá adjuk az olajat, miközben habverővel állandóan keverjük, amíg vajkeménységű lesz. (Elvileg az alap majonéz csak a tojássárga és az olaj elegye.) Tojásonként egy dl tejföl (diétásabban joghurt) hozzáadásával kész a tartár mártás is 🙂

  • Marharagu sörmester módra

    A húst 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A cukrot az edény közepére halmozzuk, rácsepegtetünk 1-2 kanál vizet, épp csak amennyit felszív a cukor. Keverés nélkül hagyjuk karamellizálódni. A mikor a cukor nagy része már aranyszínű, rászórjuk a hagymát és kevergetve tovább karamellizáljuk. Pár percig főzzük, majd sózzuk és hozzáadjuk ...

  • Galette des rois, királyok süteménye vízkeresztre (francia)

    Az észak-francia változat leveles tésztában frangipán töltelékkel készül. Povence-ban a gâteau egy korona formájú, briós jellegű sütemény, különleges, lágy, kandírozott gyümölcsökkel – sőt zöldségekkel is – és jégcukorral díszítve a hagyomány. Közös bennük egy, a süteményben elrejtett kis gipsz figura, és/vagy babszem, a „fève”. Szokás, hogy a legfiatalabb az asztal alá bújik, és diktálja, melyikük kapja a következő ...

  • Pulyka egészben sütve

    Nem mertem volna karácsonykor kipróbálni, tudok-e pulykát sütni. Ekkora állat még nem járt a sütőnkben. Most viszont adódott az alkalom, kaphattam egy ellenőrzött helyről származó, szépen felpucolt, 7,2 kg-os pulykát. Az összetevők hosszú listája ne rémisszen senkit, bármi elhagyható belőle, de ízlés szerint ki is egészíthető. Kora este érdemes nekiállni. A szikkadt, kis kockára vágott kenyeret tepsiben ...

  • Bográcsgulyás

    A forró (üres) bográcsba beszórjuk a köményt és pattogzásig pirítjuk. Ezzel puhábbra fő és az íze is jobban kijön. A zsiradékot már készenlétbe helyezzük, amivel megállítjuk a pirulást, mielőtt megégnének a magok. Mindjárt hozzáadjuk az apróra kockázott húsos szalonnát is. Ügyeljünk rá, hogy a szalonna hozzáadott vizet (pácot) ne tartalmazzon, mer az ebből kifővő nyúlós ...

  • Habos rizs

    Gyerekkoromban születésnapomra ezt kértem torta helyett. Azóta se szokott ránk romlani, ha ez a desszert 🙂 Először egy sűrű tejberizst főzünk. A háromszoros méretű lábosba előbb a vizet öntjük majd a tejet, aztán a többi hozzávalót. A narancsot vékonyan hámozzuk, hogy minél kevesebb fehéret vágjunk hozzá. Lassú tűzön óvatosan kevergetve főzzük, míg fel nem forr, majd ...

  • Spenótos napraforgó

    A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék. A tésztához a cukros vízben (vagy tejben) felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos, inkább lágy tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha ...

  • Fűszeres sült zeller

    A zellergumót meghámozzuk, 5-8 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, melyeket ízlés szerint variálhatunk. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhová jusson az olajból és a fűszerekből. A zeller hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Nem baj ha összeérnek, csak egymáson ne legyenek. Előmelegített 200-230 °C fokos sütőben megsütjük. Akinek van grill ...

  • Tepsis gyors krumpli

    A burgonyát (kivéve újkrumpli) meghámozzuk. 1-2 mm-esre szeleteljük, pl uborka gyaluval. Lehetőleg tapadásmentes tepsibe tegyük, esetleg zsírpapírral béleljük, de úgy hogy a leve ne tudjon alá folyni. Minél jobban el tud terülni a krumpli, annál finomabb, és gyorsabban is kész. 1 kg krumpli legalább 27 x 35 cm-es tepsit igényel. Tejszínt/tejfölt a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ...

 

Comments are closed.