Receptek

Receptek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kedves és kipróbált receptjeimet találjátok itt.
Beállíthatjátok milyen adagot szeretnétek. 

Igyekeztem a recepteket néha lazább hangnemben megfogalmazni.
Fontosnak tartom, hogy ne ragaszkodjunk mindig szigorúan a receptekhez, hagyatkozzunk érzéseinkre, fantáziánkra.

Íme a legfrissebb receptek:

  • Pulyka egészben sütve

    Nem mertem volna karácsonykor kipróbálni, tudok-e pulykát sütni. Ekkora állat még nem járt a sütőnkben. Most viszont adódott az alkalom, kaphattam egy ellenőrzött helyről származó, szépen felpucolt, 7,2 kg-os pulykát. Az összetevők hosszú listája ne rémisszen senkit, bármi elhagyható belőle, de ízlés szerint ki is egészíthető. Kora este érdemes nekiállni. A szikkadt, kis kockára vágott kenyeret tepsiben ...

  • Bográcsgulyás

    A forró (üres) bográcsba beszórjuk a köményt és pattogzásig pirítjuk. Ezzel puhábbra fő és az íze is jobban kijön. A zsiradékot már készenlétbe helyezzük, amivel megállítjuk a pirulást, mielőtt megégnének a magok. Mindjárt hozzáadjuk az apróra kockázott húsos szalonnát is. Ügyeljünk rá, hogy a szalonna hozzáadott vizet (pácot) ne tartalmazzon, mer az ebből kifővő nyúlós ...

  • Habos rizs

    Gyerekkoromban születésnapomra ezt kértem torta helyett. Azóta se szokott ránk romlani, ha ez a desszert 🙂 Először egy sűrű tejberizst főzünk. A háromszoros méretű lábosba előbb a vizet öntjük majd a tejet, aztán a többi hozzávalót. A narancsot vékonyan hámozzuk, hogy minél kevesebb fehéret vágjunk hozzá. Lassú tűzön óvatosan kevergetve főzzük, míg fel nem forr, majd ...

  • Spenótos napraforgó

    A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék. A tésztához a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, ...

  • Fűszeres sült zeller

    A zellergumót meghámozzuk, 5-8 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, melyeket ízlés szerint variálhatunk. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhová jusson az olajból és a fűszerekből. A zeller hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Nem baj ha összeérnek, csak egymáson ne legyenek. Előmelegített 200-230 °C fokos sütőben megsütjük. Akinek van grill ...

  • Tepsis gyors krumpli

    A burgonyát (kivéve újkrumpli) meghámozzuk. 1-2 mm-esre szeleteljük, pl uborka gyaluval. Lehetőleg tapadásmentes tepsibe tegyük, esetleg zsírpapírral béleljük, de úgy hogy a leve ne tudjon alá folyni. Minél jobban el tud terülni a krumpli, annál finomabb, és gyorsabban is kész. 1 kg krumpli legalább 27 x 35 cm-es tepsit igényel. Tejszínt/tejfölt a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ...

  • Hatlapos

    A szalalkálit a tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztából (adagonként) 6 (kb 30×40 cm) egyforma lapot sütünk (nyújtáskor bátran lisztezzünk alatta, villával megszurkáljuk sütés előtt). A krémnek a lisztet csomómentesen elkeverünk a fele tejjel, és félretesszük. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük a maradék tejjel, majd felforraljuk. A felolvadt karamellbe beleöntjük ...

  • Breton aszalt szilvás lepény: Far aux pruneaux

    A Bretagne-ból származó aszalt szilvás lepény elkészítése pofonegyszerű. A far eredetileg sós köret volt, a 18. században még hússal ették. Csak a 20. században terjedt  el édesen, amikor tojást tettek a tésztájába és gyümölcsöket adtak hozzá. Hagyományosan szilvával vagy mazsolával szokták készíteni, de az aszalt szilvás a legelterjedtebb. Az aszalt szilvát rumba áztatjuk legalább néhány órára ...

  • Egytojásos csokis csokitorta

    A tojást a cukorral, a sütőporral és a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A csokit apró kockákra daraboljuk, és  felét hozzákeverjük a masszához, másikat a massza tetejére szórjuk. Vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig (tűpróba) sütjük. Már így magában is finom, de bármilyen csokitotra alapja is lehet. Félbe vágva fanyar lekvárral kenve a legegyszerűbb,vagy ...

  • Hús hússal rétegezve kuktában

    Roppant egyszerű étel nagy létszámú, jó étvágyú vendégség fogadására. Felkarikázzuk a hagymát és a csíkozott szalonnára rétegezzük. A Húsokat felszeleteljük, zsemlemorzsát elkeverjük a fűszerekkel, tejfölt a borral. Két fólia közt kiklopfoljuk a húsokat, úgy, hogy a fóliára szórunk a fűszeres morzsából, mielőtt rátesszük a húst, majd a húst is megszórjuk vele. Ráhajtva a másik fóliát alaposan beleklopfoljuk. A húsokat ...

  • Gyümölcsös-citrusos tiramisu

    A cukorból, vízből és a citruslevekből és azok reszelt héjából szirupot főzünk. Lehűtjük, leszűrjük, a sűrűjét félretesszük. A tejet, tejszínt, krémport és a vanília kikapart magjait habverővel legalább 5 percig habosítva sűrű krémet kell kapnunk, majd hozzá verjük a mascarpone-t is. Keverőlapáttal aláforgatva hozzáadjuk , a citrusok leszűrt héját és a gyümölcs 3/4-ét (ha eper, akkor apróra kockázva). Csatos ...

  • Ecetes – pácolt – tojás (Soleier)

    A tojásokat keményre főzzük, majd félig kihűtjük és megpucoljuk (pl. egy kisebb csavaros üvegbe dobjuk annyi vízzel, ami a tojást félig elfedi. Addig rázzuk, míg a fele héja lejön, a többi már a kezünkben marad, ha megfogjuk). A cikkekre vágott hagymát (ha szép, maradhat a héja us, had színezzen) szárazon, vagy minimális olíva olajjal a vágási felületeiken ...

  • Ostorrétes (Kakaós kalács)

    Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de rugalmas, kéztől elváló tészta legyen. Tej/liszt arányával állítsuk be. Adagonként 3 cipót készítünk belőle és a gyúrótáblán fél órát pihentetjük. A cipókat, ha megkeltek, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz sodorni, mert összeugrik), majd egyenletesen 3 felé osztva a krémmel megkenjük a ...

  • Túrós stangli vagy pogácsa

    Kis előrelátással váratlan vendégnek is kínálható. Édesanyámnak szinte mindig volt pár adag a hűtőjében, és persze jöttek is a “váratlan” vendégek. Szinte még le se ültek, Mama már hozta a stanglit. A hozzávalókat összegyúrjuk, Legalább fél napra 30-50 dkg-os adagokban lefóliázva hűtőbe tesszük, de ott maradhat akár egy hétre is. Mindig csak annyit veszünk ki a ...

  • Csülök pékné módra, ahogy én csináltam

    A zöldségeket felaprítjuk, mintha levest főznénk, a hagymát egyben hagyjuk. Kuktában feltesszük a csülköt a zöldségekkel és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. 1,5 órát főzzük takaréklángon. A krumplit gerezdekre vágjuk, a hagymát szeletre. A bacont zsírjára sütjük a tepsiben,  a krumplit a hagymával rászórjuk és a csülök zsíros főzőlevéből 1-2 dl-t öntünk rá, majd alaposan összekeverjük. 170 ...

  • Padlizsánkrém

    Ősz végén veszünk 40 kg padlizsánt, és megkérjük Törpényi Sanyi barátunkat, süsse meg nekünk parázson. (Addig kell forgatni az egész padlizsánokat a parázs felett, míg szépen megpuhul a belseje.) Majd ferde deszkán csepegtetve hűlni hagyjuk, hogy a lányok levarázsolják a teljesen megszenesedet héját. További fél óra csöpögtetés után 2-3 darabonként PE zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk ...

  • Fözött pogácsa

    A tejet a margarinnal és sóval felforraljuk. Amint forr, fokozatosan beletesszük a lisztet, és közben alaposan keverjük, hogy ne legyen csomós. A tészta szinte azonnal elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük egyesével a 3 tojást, külön-külön jól elkeverve, majd a tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg (!) tésztába tesszük a sajtot, és összedolgozzuk. Vizes kézzel dió ...

  • Tarja zöldségekkel tűzdelve

    Jó hentestől kérhetjük, hogy egyben sütni szép gömbölyded darabot adjon. Ha nem sikerül, nekünk kell körbefaragni, hogy sütéskor a ligő-lógó cafatkák ne égjenak meg. A húst a zöldségekkel – melynek köre ízlés és idény szerint variálható – alaposan megtűzdeljük. Borsozzuk, bekenjük mustárral, majd fóliába tekerve 1-2 napot érleljük. Sózni csak sütés előtt fél órával szabad!!! 180 °C-on süssük, ...

  • Camembert olívaolajban hagymával és fűszerekkel pácolva

    Keressünk akkora befőttes üveget, ami alig nagyobb, mint a sajtunk átmérője. (Szája is legyen elég nagy.) Lehetőleg több ízesítéssel vegyük a sajtokat,  vágjuk ketté őket, lapjára , a hagymát közepesre, inkább vékonyra karikázzuk. A fehér hagyma nem szigorú előírás, de mérete jól passzol a sajtéhoz. Természetesen a fűszerek aránya is ízlés kérdése. helyezzünk egy karika hagymát az üveg aljára, ...

  • Waldorf saláta variáció

    Egy könnyű, különleges előétel vagy üdítő vacsora receptje: Gondosan megtisztítjuk a zellert, gyufaszál vékonyra vágjuk. Az almát megmossuk, vékony csíkokra metéljük. Mindkét alkotórészt megöntözzük citromlével, hogy ne barnuljon meg. A sajtot kis kockákra vágjuk, a diót pedig durvára daraboljuk. Hozzáadjuk a mazsolát. A majonézt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tejszínnel. Leöntjük vele az “egyveleget”, lazán összekeverjük, tetejét félbe hagyott diógerezdekkel díszítjük. Jól behűtjük.

 

Comments are closed.