Borkorcsolya, előétel

Leave a comment
  • Spenótos napraforgó

    A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék. A tésztához a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, ...

  • Fűszeres sült zeller

    A zellergumót meghámozzuk, 5-8 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, melyeket ízlés szerint variálhatunk. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhová jusson az olajból és a fűszerekből. A zeller hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Nem baj ha összeérnek, csak egymáson ne legyenek. Előmelegített 200-230 °C fokos sütőben megsütjük. Akinek van grill ...

  • Ecetes – pácolt – tojás (Soleier)

    A tojásokat keményre főzzük, majd félig kihűtjük és megpucoljuk (pl. egy kisebb csavaros üvegbe dobjuk annyi vízzel, ami a tojást félig elfedi. Addig rázzuk, míg a fele héja lejön, a többi már a kezünkben marad, ha megfogjuk). A cikkekre vágott hagymát (ha szép, maradhat a héja us, had színezzen) szárazon, vagy minimális olíva olajjal a vágási felületeiken ...

  • Túrós stangli vagy pogácsa

    Kis előrelátással váratlan vendégnek is kínálható. Édesanyámnak szinte mindig volt pár adag a hűtőjében, és persze jöttek is a “váratlan” vendégek. Szinte még le se ültek, Mama már hozta a stanglit. A hozzávalókat összegyúrjuk, Legalább fél napra 30-50 dkg-os adagokban lefóliázva hűtőbe tesszük, de ott maradhat akár egy hétre is. Mindig csak annyit veszünk ki a ...

  • Padlizsánkrém

    Ősz végén veszünk 40 kg padlizsánt, és megkérjük Törpényi Sanyi barátunkat, süsse meg nekünk parázson. (Addig kell forgatni az egész padlizsánokat a parázs felett, míg szépen megpuhul a belseje.) Majd ferde deszkán csepegtetve hűlni hagyjuk, hogy a lányok levarázsolják a teljesen megszenesedet héját. További fél óra csöpögtetés után 2-3 darabonként PE zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk ...

  • Fözött pogácsa

    A tejet a margarinnal és sóval felforraljuk. Amint forr, fokozatosan beletesszük a lisztet, és közben alaposan keverjük, hogy ne legyen csomós. A tészta szinte azonnal elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük egyesével a 3 tojást, külön-külön jól elkeverve, majd a tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg (!) tésztába tesszük a sajtot, és összedolgozzuk. Vizes kézzel dió ...

  • Camembert olívaolajban hagymával és fűszerekkel pácolva

    Keressünk akkora befőttes üveget, ami alig nagyobb, mint a sajtunk átmérője. (Szája is legyen elég nagy.) Lehetőleg több ízesítéssel vegyük a sajtokat,  vágjuk ketté őket, lapjára , a hagymát közepesre, inkább vékonyra karikázzuk. A fehér hagyma nem szigorú előírás, de mérete jól passzol a sajtéhoz. Természetesen a fűszerek aránya is ízlés kérdése. helyezzünk egy karika hagymát az üveg aljára, ...

  • Libamáj pástétom

    A libamájat szétnyitjuk. Minél több eret kihúzunk belőle, miközben csirkemáj méretű darabokra törjük. ráöntjük a bort. Felhevítjük a zsírt, beledobjuk a vékonyra szelt fokhagymát, és néhány másodperc múlva a lecsepegtetett májat (az aszús levet megtartjuk!). A legnagyobb darabot 3-4 perc múlva éles késsel ketté vágjuk, ha még gyűrű szerűen látszik a határ, ahol nem sült át, ...

  • Pissaladière, nizzai hagymás – szardellás pizza

    Az 1 adag 1 db 32 cm-es kerek pizzára vonatkozik. Egész tepsi 1.5 adag (pont a tizedes választó) Provence déli részén, a francia Riviérán fejlődött ki ez a sörkorcsolyának is kiválóan beváló hagymás lepény, amelyet a franciák az őt megkoronázó szardella-, vagyis ajókafilék után pissaladière-nek neveznek. Varázsa abban van, hogy nem kavarognak benne az ízek. A tovább ...

  • Zakuszka

    Erdélyi barátainktól ellesett finomság. Pirítós kenyéren a legfinomabb.Reggelihez, vagy bor, sör mellé. A Padlizsánt parázson egyben puhára sütjük, a szenes héját leszedjük, hagyjuk hűlni, kicsöpögni.  A babot előzőleg puhára főzzük. Eredetileg paradicsom pürét írnak, avval szebb lesz a színe, én viszont a ledarált friss paradicsomban főztem a babot. A hozzávalókat (a babnak csak felét) nagy lyukú húsdarálón, a ...

  • Répás, zelleres, sajtos, petrezselymes saláta vagy kence

    A majonézes saláták, kencék jellemzően tömények, néha már fojtósak. Ellenpontként itt egy üde finomság! Az arányok nagyon lazán vehetők, de a petrezselyemmel ne spóroljunk, az ad neki igazi karaktert. A tojás sárgájából és az olajból majonézt készítünk, majd hozzákeverjük a többi nem szilárd anyagot. (Melegben, nagy tömegnek nem kockáztatok, inkább bolti majonézt használok.) a fehérjét fel felszeleteljük A ...

  • Medvehagymás pesto

    Az egészet alaposan összeturmixoljuk, ami a héten nem fogy el, zacskóban lefagyasztjuk. Pirítósra kenve kínáljuk. Nemrég tanultam, hogy a pirítós úgy a legfinomabb, ha serpenyőben pici zsiradékon (vaj, olíva, libazsír …) pirítjuk a szeletkéket, megfordítva még kis zsiradékkal. És nem kontakt grillben préselve.  

  • Napraforgó pizza

    Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az olajat, élesztős tejet, sót, fűszereket, és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ha géppel dagasztunk, előbb a folyákony részeket öntsük a tálba. Alaposan kidolgozzuk. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, sajtot lereszeljük. Mindezeket ...

  • Taboulé

    Előző este a couscous-t nagyobb tálba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével. Elkeverjük az apró kockára vágott paradicsom felével, és kevés olíva olajjal. Másnap hozzáadhuk a szintén kis kickára vágott többi zöldséget, valamint az olíva bogyót, olajat, apróra vágott mentát. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kész. (Yves-André GOMEZ) fotó: 20fős adag, Nagyvisnyó, Szüvellő tábor 2013

  • Lazac céklás pácban

    Egy tálban összekeverjük a sót, a cukrot. A keverék egynegyedét nem túl mély tálba tesszük. Ráhelyezzük az egyik lazacfilét. Betakarjuk a keverékkel, erre jön a másik filédarab, végül az utolsót is megszórjuk a maradék keverékkel. A halra műa. fóliát teszünk, arra vágódeszkát, a deszkára súlyt, például tiszta konzerveket helyezünk. 2-3 napig hűtve pácoljuk. Kiszedjük a halakat a cukros ...

  • Zsírban lesütött csirkemáj

    Nem 4 fős adag A májat megtisztítjuk, különösen ügyelve, hogy epe ne maradjon rajta, ha csak pulykamájat kapunk  2-3 cm-es darabokra vágjuk. Felhevítjük a zsírokat, megpucoljuk, vékonyra szeleteljük a fokhagymát. A fokhagymát a zsírba dobjuk, majd rögtön utána a májat is. Kevergetve, nagy lángon hevítjük, amíg el nem kezd rotyogni. Visszavesszük a lángot, és időnként 1-1 nagyobb darabot félbevágunk, ha ...

  • Körözött, agglegény módra

    Körözött, agglegény módra recept Avagy: Hol vannak a régi szép idők? Alapesetben kell hozzá egy-két komolyabb hagyma, köménymag, kakukkfű, 25 dkg vaj, vagy margarin, amelyiket jobban szereted (vagy amelyik van otthon 🙂 ), gomolya túró (NEM tehéntúró, gomolyatúró, amit liptóinak is nevezhetünk, hallgat rá 🙂 ) valamennyi só, bors, őrölt pirospaprika és vagy egy hegyes erős paprika, ...

  • Brokkolis rétes

    A brokkolit darabokra szedjük, pároló edényben kevés víz fölött az ételízesítővel 8-15 perc alatt puhára főzzük. Gombát fajtától függően (erdeivel ízletesebb) tisztítjuk és/vagy mossuk. (lemezes szerkezetű gombát lehetőleg ne mossuk, hogy ne vegyen föl felesleges vizet) Hagymát apróra, gombát vékony szeletre vágjuk, majd vajon/margarinon megdinszteljük (kb. 5’). A brokkolit alaposan lecsöpögtetjük, minél apróbbra felvágjuk. Mindezeket a tejföllel elkevert tojással jól ...

  • Fokhagymás túró

    Az összetevőket géppel (kitartóan! Tényleg csak ez a titka) habosra keverjük. Kenyér falatkákra kenve, vagy nagy lyukú habzsákkal tortilla chips-re nyomva tálaljuk, de kínálhatjuk tálkában, kenyérrúddal, mártogatósnak is.

Comments are closed.