Italok

Leave a comment
  • Diólikőr

    A diót a hagyomány szerint június 29-én, Péter-Pál napján kell leszedni. (Amikor még kötőtűvel átszúrható.) Összetevőket – a cukor kivételével – karácsonyig állni hagyjuk. Hetente kétszer megkeverjük. A cukorból 6 dl szirupot főzünk. A gyümölcsöt tüllön, majd szűrőpapíron leszűrjük. Úgy keverjük, hogy 1 liter likőrre 15-20 dkg cukor jusson. Alkoholtartalom vízzel csökkenthető. Ajánlott még egy pár hetet érni ...

  • Levendulaszörp

    Feleségem nagy sikerű specialitása: Vízből a cukorral szirupot főzök. Ha lobog beledobom a friss levendulát, mentát és citromsavat, és azonnal elzárom alatta a gázt. Lefedve hagyom kihűlni. Néhány óra (fél nap) állás után leszűrve üvegekbe töltöm néhány levendula és/vagy menta levél kíséretében. Száraz-dunszttal hosszabban is eláll. (Nekünk még nem sikerült olyan mennyiséget főzni, hogy ennek jelentősége ...

Comments are closed.