Spenótos napraforgó

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Édességek, tészták, Receptek | Spenótos napraforgó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

tésztához

rétes liszt
11 kg
élesztő
55 dkg
cukor
11 teaskanal
11 teaskanal
olaj
11 dl
fűszerek
ízlés szerint
víz
ízlés szerint

töltelékhez

spenót
5050 dkg
túró
5050 dkg
kolbász
1010 dkg
tejföl
22 evokanal
fokhagyma zúzva
0.50.5 fej
tojás
11 db
kakukkfű
11 teaskanal
zsemlemorzsa
ízlés szerint
ízlés szerint

tetejére

tojás
11 db
magvak
ízlés szerint


A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék.

A tésztához a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be.

Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, apróra vágjuk. Mirelit esetén lehetőleg ne a pépet vegyük, hanem a leveleset. Aprítani azt is kell. Ha nem szeretnénk túl sok prézlit a masszába, nyomjunk ki minél több levet a spenótból. Keverjük össze a többi hozzávalóval, amiket persze ízlésünk és fantáziánk szerint variálhatunk (a nehezebben vágható anyagokat – kolbász – aprítsuk fel).  Annyi prézlire van szükség, hogy lémentes, formázható masszát kapjunk.

A tésztát kétfelé osztjuk, kerekre nyújtjuk, hogy még pont ráférjen a gáztepsire. Szilikonos zsírpapírra helyezzük . A massza harmadát a közepére halmozzuk , a maradékot gyűrű (tórusz) formában köré. A halom és a gyűrű közt, valamint a szélén is maradjon 2-3 cm szabadon. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztának, és az elsőre helyezzük, úgy hogy a szélei összeérjenek. Villával összenyomkodjuk a két tésztát.  A halmot letakarjuk egy gömbölyded edénnyel. Ezzel le is nyomkodhatjuk a tésztát, da szirmok vágásánál is jó segítő lesz. Éles késsel átmetsszük sugár irányba a tésztát (a zsírpapírt ne) a tálkától a széléig, és minden metszés után fordítsunk a “szirmokon” egy felet. Lehetőleg úgy, hogy a sok tölteléknél az előző  szirom tetején lévő tészta összeérjen a következő alsó tésztával.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal (szezám, tök, napraforgó, mák …) Aranybarnára sütjük 180 fokon . (kb. 40′)

Comments are closed.