Zsírban lesütött csirkemáj

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Receptek | Zsírban lesütött csirkemáj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 10 fő részére

csirkemáj
0.50.5 kg
libazsír (max. felébe rontható sertés zsírral)
0.50.5 kg
fokhagyma
33 dkg
finomliszt
11 evokanal


Nem 4 fős adag

A májat megtisztítjuk, különösen ügyelve, hogy epe ne maradjon rajta, ha csak pulykamájat kapunk  2-3 cm-es darabokra vágjuk.

Felhevítjük a zsírokat, megpucoljuk, vékonyra szeleteljük a fokhagymát.

A fokhagymát a zsírba dobjuk, majd rögtön utána a májat is.

Kevergetve, nagy lángon hevítjük, amíg el nem kezd rotyogni. Visszavesszük a lángot, és időnként 1-1 nagyobb darabot félbevágunk, ha a közepe már nem sötét, nyers-májszínű, elzárjuk, és a májakat azonnal kiszedjük a zsírból.

A zsírt 1 órára hűlni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan lekanalazzuk a zsírt az alján levő szaftról. Ügyeljünk rá, hogy csak zsírt szedjünk le, nem baj, ha marad a szafton. A szafthoz hozzáöntjük a máj alól a kieresztett levét, majd a liszttel, takaréklángon krémes állagúra habarjuk. Mire ez újra kihűl, már a zsír is kezd megdermedni, és jól elvegyítve finom szaftot kapunk. Ha az egyszerű kenhetőség a cél, a májat érdemes apróra szeletelni, mielőtt a zsírral elvegyítjük (akár meg is sózhatjuk), ha az eltarthatóság a szempont, akkor egyben hagyjuk, és fogyasztáskor mindig úgy tesszük vissza a hűtőbe, hogy a szabaddá vált máj darabokat befedjük egy kis zsírral. (2-3 hétig is eláll, ha eleget készítünk)

Comments are closed.