Dió- vagy mogyorólapos gesztenye torta

Posted by vili in Receptek, Torták, töltelékek | Dió- vagy mogyorólapos gesztenye torta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 2 adag elkészítéséhez

tortalaphoz

dió vagy földi mogyoró
3030 dkg
tojás fehérje
66 db
cukor
2525 dkg
11 csipet

krémhez

cukor
2020 dkg
porcukor
1010 dkg
tojás sárgája
66 db
vanília rúd
0.50.5 db
vaj vagy margarin
3030 dkg
gesztenye massza édes
2525 dkg
gesztenye massza natúr
2525 dkg
rum
11 evokanal

bevonathot

étcsokoládé (v. bevonó)
1010 dkg
olaj
22 evokanal


1 adag kb. 12-14 szelet, de tudok néhány olyat, aki egyedül betolná 🙂
Viccelődve diétásnak is szoktam nevezni 😉 persze nem köznapi értelemben. Igaz viszont, ha azt nézem, hogy lisztmentes (glutén), sőt margarinnal készítve tejmentes is.

A laphoz

A diót tepsibe terítve enyhén megpirítjuk, vászonzsákban ütögetve darabosra törjük (nem daráljuk), ha ki tudunk menni a szabadba, ahol szemetelhetünk, akkor kifújhatjuk belőle a hártya szerű héját. A diót helyettesíthetjük tört (nem sós!!) földimogyoróval.

A fehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd a diót óvatosan, néhány mozdulattal belekeverjük. Egy 25 x 33 cm-es gáztepsin 3-4 fehérjéből fér, ha jól csináltuk 🙂 Szilikonos zsírpapírra formára önjük, eligazítjuk. Előmelegített, langyos (150 °C) sütőben aranyszínűre sütjük. (Mindíg csak annyi habot verjünk fel, amennyit egyszerre a sütőbe tudunk helyezni.) Deszkára borítjuk, ha kihűlt,  a zsírpapírt óvatosan lehúzzuk. Ha kell, méretre vágjuk.

A krémhez:

A cukrot a sárgájával, vaníliával kikeverjük. Habüstben, a vaj/margarin negyedével, óvatosan (gőz fölött), állandó verés mellett felfőzzük. akkor jó, amikor az állaga majonézszerűvé válik. (Kevésbé kényes, ha az összes margarinnal főzzük föl, de akkor nem lesz olyan habos)

A  maradékvajat/margarint (esetleg nagyon kevés porcukorral) habosra verjük, lassan hozzáadjuk a kihűlt tojáskrémet, majd a gesztenyemasszát, rumot, mindezekkel jól kikeverjük, és megkenjük vele a tortát.

Végül:

Bevonó masszával tovább gazdagítjuk.

(Csokikémmel is készíthetjük, akkor pudinggal lazítsuk a tojásos krémet.)

Comments are closed.