Sertés, marha

Leave a comment
  • La daube de Provence (provence-i marha ragu)

    Hosszadalmas, de nem túl bonyolult eljárással nagyon különleges provence-i specialitást, Yves-André barátom egyik kedvenc ételét varázsolhatjuk az asztalra. Előző este a húst kb. 3x4x5 cm-re daraboljuk, a borban marináljuk a feldarabolt naranccsal, negyedbe vágott fehér hagymával, csokorba kötött fűszerekkel, nagyolva darabolt sárgarépával. Ha nem lepi el teljesen a húst a lé, vízzel pótoljuk. Másnap reggel felhevítjük ...

  • Csányi káposzta, lagzira (is)

    A káposztát kicsit megmossuk és megvágjuk. A kicsavart káposztát rétegezve szeletelt hagymával, szeletelt almával, a felkockázott két féle hússal és fűszerekkel egy-két lábosba rakjuk (legfelül káposzta legyen), feltöltjük annyi vízzel, hogy csak akkor látszódjon a víz, amikor megnyomjuk a tetejét. Kb 2-2,5 órát fő, vagy sül lefedve. Folytatás azonnal, vagy másnap, vagy harmadnap… A bucik hozzávalóiból lángostésztát dagasztunk ...

  • Marharagu sörmester módra

    A húst 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A cukrot az edény közepére halmozzuk, rácsepegtetünk 1-2 kanál vizet, épp csak amennyit felszív a cukor. Keverés nélkül hagyjuk karamellizálódni. A mikor a cukor nagy része már aranyszínű, rászórjuk a hagymát és kevergetve tovább karamellizáljuk. Pár percig főzzük, majd sózzuk és hozzáadjuk ...

  • Hús hússal rétegezve kuktában

    Roppant egyszerű étel nagy létszámú, jó étvágyú vendégség fogadására. Felkarikázzuk a hagymát és a csíkozott szalonnára rétegezzük. A Húsokat felszeleteljük, zsemlemorzsát elkeverjük a fűszerekkel, tejfölt a borral. Két fólia közt kiklopfoljuk a húsokat, úgy, hogy a fóliára szórunk a fűszeres morzsából, mielőtt rátesszük a húst, majd a húst is megszórjuk vele. Ráhajtva a másik fóliát alaposan beleklopfoljuk. A húsokat ...

  • Csülök pékné módra, ahogy én csináltam

    A zöldségeket felaprítjuk, mintha levest főznénk, a hagymát egyben hagyjuk. Kuktában feltesszük a csülköt a zöldségekkel és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. 1,5 órát főzzük takaréklángon. A krumplit gerezdekre vágjuk, a hagymát szeletre. A bacont zsírjára sütjük a tepsiben,  a krumplit a hagymával rászórjuk és a csülök zsíros főzőlevéből 1-2 dl-t öntünk rá, majd alaposan összekeverjük. 170 ...

  • Tarja zöldségekkel tűzdelve

    Jó hentestől kérhetjük, hogy egyben sütni szép gömbölyded darabot adjon. Ha nem sikerül, nekünk kell körbefaragni, hogy sütéskor a ligő-lógó cafatkák ne égjenak meg. A húst a zöldségekkel – melynek köre ízlés és idény szerint variálható – alaposan megtűzdeljük. Borsozzuk, bekenjük mustárral, majd fóliába tekerve 1-2 napot érleljük. Sózni csak sütés előtt fél órával szabad!!! 180 °C-on süssük, ...

  • Wellington szűzpecsenye

    A szűzpecsenyét hártyázzuk le, kenjük be egy evőkanálnyi olívaolajjal. Őröljünk rá borsot, szórjuk meg kakukkfűvel, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe pár órára. A megmosott gombákat vágjuk apró darabokra. Serpenyőben forrósítsuk fel a margarint, adjuk hozzá a gombát, sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel ízesítsük. Pároljuk addig, míg a párolólevét teljesen el nem párologta. Szórjuk ...

  • Vadas

    A családi (nagyszüleim) receptje szerint  vesepecsenyéből készült. Ennek kipróbálására még nem volt anyagi tehetségem, de finom ez a marha bármely vastagabb szín hús részből is. Még különlegesebb lesz az ünnepi fogás szarvas vagy vaddisznó húsból, ilyenkor a fűszerezésben is legyünk bátrabbak. A húst lehártyázzuk, bespékeljük füstölt szalonnával. Két napig tejben, majd 3-4 napig olajban pácoljuk. A pác ...

Comments are closed.