Édességek, tészták

Leave a comment
  • Habos rizs

    Gyerekkoromban születésnapomra ezt kértem torta helyett. Azóta se szokott ránk romlani, ha ez a desszert 🙂 Először egy sűrű tejberizst főzünk. A háromszoros méretű lábosba előbb a vizet öntjük majd a tejet, aztán a többi hozzávalót. A narancsot vékonyan hámozzuk, hogy minél kevesebb fehéret vágjunk hozzá. Lassú tűzön óvatosan kevergetve főzzük, míg fel nem forr, majd ...

  • Spenótos napraforgó

    A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék. A tésztához a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, ...

  • Hatlapos

    A szalalkálit a tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztából (adagonként) 6 (kb 30×40 cm) egyforma lapot sütünk (nyújtáskor bátran lisztezzünk alatta, villával megszurkáljuk sütés előtt). A krémnek a lisztet csomómentesen elkeverünk a fele tejjel, és félretesszük. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük a maradék tejjel, majd felforraljuk. A felolvadt karamellbe beleöntjük ...

  • Breton aszalt szilvás lepény: Far aux pruneaux

    A Bretagne-ból származó aszalt szilvás lepény elkészítése pofonegyszerű. A far eredetileg sós köret volt, a 18. században még hússal ették. Csak a 20. században terjedt  el édesen, amikor tojást tettek a tésztájába és gyümölcsöket adtak hozzá. Hagyományosan szilvával vagy mazsolával szokták készíteni, de az aszalt szilvás a legelterjedtebb. Az aszalt szilvát rumba áztatjuk legalább néhány órára ...

  • Ostorrétes (Kakaós kalács)

    Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de rugalmas, kéztől elváló tészta legyen. Tej/liszt arányával állítsuk be. Adagonként 3 cipót készítünk belőle és a gyúrótáblán fél órát pihentetjük. A cipókat, ha megkeltek, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz sodorni, mert összeugrik), majd egyenletesen 3 felé osztva a krémmel megkenjük a ...

  • Darakoch (Szentétel)

    Cserháti nagymamám kényeztette evvel a finomsággal gyerekeit, unokáit. Evangélikus lévén viccelődtek vele, ha szent lehetne, ezt az ételt neveznék el róla. A hideg tejben elkeverjük a darát, a cukor 2/3-át és a reszelt héjat, beledobjuk a vajat, és kevergetve tejbedarát főzünk. Közben a kakaóport a cukorral csomómentesre keverjük. Egy hasonló méretű lábosban, mint amiben a dara fő, épp csak ...

  • Lusta asszony pitéje, szórt túrós

    1 adag egy gáztepsibe való A vaj felével kikenünk egy nagy, mély tepsit, s a liszt, cukor, sütőpor jól összekevert elegyének felét beleszórjuk a tepsibe. A túrót, a beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és a citromhéjat összekeverjük, majd ezt is a tepsibe szórjuk. Ezután rákerül a liszt, cukor és sütőpor keverékének másik fele, egyenletesen elosztva. A tojásokat felverjük, ...

  • Csoki mousse Yves-André módra

    A szobahőmérsékletű friss tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kicsit sózva kemény habbá verjük. Közben a felaprított csokit a vízzel gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a sárgákat és a rózsavirág-vizet és a vaníliát. Utóbbival nagyon csínján bánjunk, nehogy elnyomja a narancsvirág aromáját. Majd 2-3 lépésben óvatos mozdulatokkal alákeverjük a habot. Kis csészékbe adagoljuk. Elég kis adagokat, mert nagyon tömény. Csoki ...

  • Pissaladière, nizzai hagymás – szardellás pizza

    Az 1 adag 1 db 32 cm-es kerek pizzára vonatkozik. Egész tepsi 1.5 adag (pont a tizedes választó) Provence déli részén, a francia Riviérán fejlődött ki ez a sörkorcsolyának is kiválóan beváló hagymás lepény, amelyet a franciák az őt megkoronázó szardella-, vagyis ajókafilék után pissaladière-nek neveznek. Varázsa abban van, hogy nem kavarognak benne az ízek. A tovább ...

  • Napraforgó pizza

    Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az olajat, élesztős tejet, sót, fűszereket, és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ha géppel dagasztunk, előbb a folyákony részeket öntsük a tálba. Alaposan kidolgozzuk. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, sajtot lereszeljük. Mindezeket ...

  • Rétes tészta

    A lisztet az olajjal és sóval elkeverjük, majd a víz hozzáadásával alaposan kidolgozzuk lágy, de még nyújtató tésztává. PE zacskóba tesszük, helyet hagyva bekötözzük, és a további előkészületekig meleg helyen pihentetjük. A tésztát lisztezett abroszra borítjuk, sodrófával, majd pedig kézzel alá-alá nyúlva lehelet vékonyra nyújtjuk. A maradék vajjal/margarinnal megkenjük. Megszórjuk morzsával, aprított, dióval vagy mogyoróval,majd a töltelékkel. Tölteléket csak az első 2/3-ra tegyünk, ...

  • Krumplis variációk egy tésztéra

    Sült, főtt, főtt+sült krumpligombóc,  Töpörtyűs gombóc,  Szilvás-, sárgabarackos-, szilvalekváros gombóc,  Krumplinudli, krumplifluta  **** Alap tészta **** A főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni (!!!) és csak ezután adjuk hozzá a  lisztet, egész tojást, sót. ****Sült krumllpigombóc **** A tésztából hüvelykujj vastag rudakat formálok, ujjnyi vastagra szeletelem és két nyujtott tenyér között golyókká formálom. Forró olajban kisütöm. Kicsit macerás, de vadashoz vagy más szaftos ...

  • Amerikai brownie

    Előkészítés Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A mogyoróból 7 dkg-ot finomra őrölünk, a maradék 3 dkg-ot pedig durvára vágjuk, ezzel fogjuk a végén az elkészült édességet díszíteni. Elkészítés A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos. A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan ...

Comments are closed.