Hozzávalók db elkészítéséhez
Hozzávalók 1 db elkészítéséhez
mandulás piskótához
- tojás
- 66 db
- cukor
- 1515 dkg
- vanilin cukor
- 11 csomag
- liszt
- 1212 dkg
- sütőpor
- 11 teaskanal
- keményítő
- 33 dkg
- só
- 11 csipet
- mandulapehely
- 77 dkg
töltelékhez
- arany krém
- 1.51.5 db
- citrom
- 8080 dkg
- puding por
- 11 dkg
- ananász kockázott
- 3030 dkg
- narancs likőr
- 22 evokanal
bevonathoz
- marcipán 1/1
- 5050 dkg
- vaj
- 1010 dkg
Kb 16 szeletes 1 adag.
A mandulás piskötalap (Sima piskótalappal helyettesíthető.)
A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport és a mandulát összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. (komolyabb, gép esetén nem szükséges) A fehérjét egy csipet sóval keményre, majd az apránként hozzáadott cukorral és a vaníliás cukorral fényes kemény habbá verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a lisztkeveréket, majd az egészet szilikonos zsírpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük. (A sütő ajtaját a sütés végéig ne nyissuk ki.) A tortát kivesszük a sütőből, majd 15 perc elteltével kiszedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citrom krém
A citrom héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk. A citromlevet annyi pudingporral, amennyit a zacskón tejhez írnak (1/2 literhez 1 zacskó), krémmé főzünk. Az arany krémhez adjuk a citrompépet és a reszelt héjat. Az egészet együtt jó habosra keverjük.
Összeállítás
A piskótát két-három rétegre vágjuk. Az egyik lapot a tálra helyezzük, meglocsoljuk likőrrel, rákenjük a krémet, az ananászt egyenletesen elosztjuk rajta, és egy kicsit belenyomkodjuk. Befedjük a másik tortalappal, meglocsoljuk a maradék likőrrel és bevonjuk a maradék krémmel. Ha nem borítjuk marcipánnal, 6 kanálnyit habzsákba teszünk és a tortára rózsákat nyomunk. A marcipán masszát két műanyag fólia között 1 mm-esre kinyújtjuk, levesszük a felső fóliát, megkenjük a habosra (esetleg kis porcukorral) kikevert vajjal és ráhelyezzük a tortára. ( Vigyázat! A marcipán a főzött krémmel érintkezve oldódik, ennek elkerülésére kell a vaj réteg. Esetleg egész vékony, dobos lap vastagságú piskótával válasszuk el, akkor erre kenjünk kis vajat, hogy tapadjon rá a marcipán)