Citrom torta

Posted by vili in Receptek, Torták, töltelékek | Citrom torta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók db elkészítéséhez

Hozzávalók 1 db elkészítéséhez

mandulás piskótához

tojás
66 db
cukor
1515 dkg
vanilin cukor
11 csomag
liszt
1212 dkg
sütőpor
11 teaskanal
keményítő
33 dkg
11 csipet
mandulapehely
77 dkg

töltelékhez

arany krém
1.51.5 db
citrom
8080 dkg
puding por
11 dkg
ananász kockázott
3030 dkg
narancs likőr
22 evokanal

bevonathoz

marcipán 1/1
5050 dkg
vaj
1010 dkg


Kb 16 szeletes 1 adag.

A mandulás piskötalap (Sima piskótalappal helyettesíthető.)

A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport és a mandulát összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. (komolyabb, gép esetén nem szükséges) A fehérjét egy csipet sóval keményre, majd az apránként hozzáadott cukorral és a vaníliás cukorral fényes kemény habbá verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a lisztkeveréket, majd az egészet szilikonos zsírpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük. (A sütő ajtaját a sütés végéig ne nyissuk ki.) A tortát kivesszük a sütőből, majd 15 perc elteltével kiszedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Citrom krém

A citrom héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk. A citromlevet annyi pudingporral, amennyit a zacskón tejhez írnak (1/2 literhez 1 zacskó), krémmé főzünk. Az arany krémhez adjuk a citrompépet és a reszelt héjat. Az egészet együtt jó habosra keverjük.

Összeállítás

A piskótát két-három rétegre vágjuk. Az egyik lapot a tálra helyezzük, meglocsoljuk likőrrel, rákenjük a krémet, az ananászt egyenletesen elosztjuk rajta, és egy kicsit belenyomkodjuk. Befedjük a másik tortalappal, meglocsoljuk a maradék likőrrel és bevonjuk a maradék krémmel. Ha nem borítjuk marcipánnal, 6 kanálnyit habzsákba teszünk és a tortára rózsákat nyomunk. A marcipán masszát két műanyag fólia között 1 mm-esre kinyújtjuk, levesszük a felső fóliát, megkenjük a habosra (esetleg kis porcukorral) kikevert vajjal és ráhelyezzük a tortára. ( Vigyázat! A marcipán a főzött krémmel érintkezve oldódik, ennek elkerülésére kell a vaj réteg. Esetleg egész vékony, dobos lap vastagságú piskótával válasszuk el, akkor erre kenjünk kis vajat, hogy tapadjon rá a marcipán)

Comments are closed.