Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
- burgonya (B)
- 11 kg
- tejszín v. tejföl
- 22 dl
- tej
- 22 dl
- fokhagyma +/- izlés szerint
- 33 gerezd
- ételízesítő v 2/3 só+fűszerek
- 33 teaskanal
- reszelt sajt (kemény)
- ízlés szerint
A burgonyát (kivéve újkrumpli) meghámozzuk. 1-2 mm-esre szeleteljük, pl uborka gyaluval.
Lehetőleg tapadásmentes tepsibe tegyük, esetleg zsírpapírral béleljük, de úgy hogy a leve ne tudjon alá folyni. Minél jobban el tud terülni a krumpli, annál finomabb, és gyorsabban is kész. 1 kg krumpli legalább 27 x 35 cm-es tepsit igényel.
Tejszínt/tejfölt a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel kikeverve a krumplira öntjük, majd tízujjas technikával jól a krumpli közé elegyítjük, végül minél egyenletesebbre tapogatjuk.
180°-os sütőben sütjük, míg kicsit pirulni kezd. Ekkor rászúrjuk a sajtot, és hagyjuk enyhén (!) rápirulni.