Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 10 fő részére
- lazac filé
- 0.70.7 kg
- só
- 0.60.6 kg
- cukor
- 0.30.3 kg
- cékla (nyers, esetleg ecetes)
- 3030 dkg
- ecetes torma
- 1010 dkg
- majonéz
- 2020 dkg
- lime
- 11 db
- snidling
- 11 csokor
A lazac filékbál eltávolítjuk a szálkasort és a fehér hártyákat. A lazac és a rendelkezésre álló edény méretétől függően 2-3 szeletre vágjuk. Úgy válasszunk edényt, hogy azt a hal szeletek minél jobban kitöltsék, és kb. háromszor olyan mély legyen, mint az egymásra helyezett lazacok. A cukorral elkevert sóból 1-2 centis réteget szórunk a doboz aljára. Ráhelyezzük az egyik lazacfilét, bőrével lefelé. Betakarjuk a keverékkel, erre jön a másik filédarab bőrrel felfelé. Ha több szeletünk van, tovább rétegezzük. Lényeges, hogy a tetején is maradjon elég só, és ne legyen színig az edény.
Az egészre műanyag fóliát, és egy alig kisebb dobozt teszünk, abba súlyt, például tiszta konzerveket helyezünk. 2-3 napig hűtve pácoljuk.
Kiszedjük a halakat a cukros sóból, leöblítjük, papírtörlővel leszárítjuk.
Lereszeljük a céklát (ízlés szerint lehet főtt), összekeverjük a tormával, és beborítjuk vele a halakat, 1-2 napig hűtve tovább pácoljuk
A halról lekaparjuk a céklát, a bőrét az egyik sarkon megfogva, 180°-ot visszahajtva, egyszerűen lehúzzuk. (Ha jönne hús is, éles késsel visszatartjuk.) Néhány órát hűtőben szikkasztjuk, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk.
Egy tálban összekeverjük a majonézt, a lime-levet és az aprított snidlinget.
Az öntettel és a tormás céklával kínáljuk.