Lazac céklás pácban

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Receptek | Lazac céklás pácban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 10 fő részére

lazac filé
0.70.7 kg
0.60.6 kg
cukor
0.30.3 kg
cékla (nyers, esetleg ecetes)
3030 dkg
ecetes torma
1010 dkg
majonéz
2020 dkg
lime
11 db
snidling
11 csokor


 

A lazac filékbál eltávolítjuk a szálkasort és a fehér hártyákat. A lazac és a rendelkezésre álló edény méretétől függően  2-3 szeletre vágjuk. Úgy válasszunk edényt, hogy azt a hal szeletek minél jobban kitöltsék, és kb. háromszor olyan mély legyen, mint az egymásra helyezett lazacok. A cukorral elkevert sóból 1-2 centis réteget szórunk a doboz aljára. Ráhelyezzük az egyik lazacfilét, bőrével lefelé. Betakarjuk a keverékkel, erre jön a másik filédarab bőrrel felfelé. Ha több szeletünk van, tovább rétegezzük. Lényeges, hogy a tetején is maradjon elég só, és ne legyen színig az edény.
Az egészre műanyag fóliát, és egy alig kisebb dobozt teszünk, abba súlyt, például tiszta konzerveket helyezünk. 2-3 napig hűtve pácoljuk.
Kiszedjük a halakat a cukros sóból, leöblítjük, papírtörlővel leszárítjuk.
Lereszeljük a céklát (ízlés szerint lehet főtt), összekeverjük a tormával, és beborítjuk vele a halakat,  1-2 napig hűtve tovább pácoljuk
A halról lekaparjuk a céklát, a bőrét az egyik sarkon megfogva, 180°-ot visszahajtva, egyszerűen lehúzzuk. (Ha jönne hús is, éles késsel visszatartjuk.) Néhány órát hűtőben szikkasztjuk, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk.
Egy tálban összekeverjük a majonézt, a lime-levet és az aprított snidlinget.
Az öntettel  és a tormás céklával kínáljuk.

hidegtálon tálalva

Comments are closed.