Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 4 fő részére
- zsemle (szikkadt)
- 2020 dkg
- rétes liszt
- 55 dkg
- húsos füstölt szalonna
- 77 dkg
- hagyma
- 55 dkg
- tej
- 22 dl
- tojás
- 22 db
- só, bors
- ízlés szerint
A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A szikkadt zsemléket kis kockákra vágjuk, majd az előmelegített sütőben szalmasárgára pirítjuk. Keverőtálba szórjuk, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a lisztet is. Az apróra vágjuk szalonnát, hagymát, petrezselymet. A szalonnát megpirítjuk, rátesszük a hagymát, amit szintén megpirítunk, majd ráöntjük a zsemlekockákra. Összekeverjük az egészet. Felforrósítjuk a tejet, és forrón ráöntjük a lisztes zsemlékre, beleütjük a tojást,rászórjuk a petrezselymet, fakanállal összekeverjük. 20-25 percig pihentetjük. Közben enyhén sós vizet forralunk. Amikor gyöngyözni kezd, 8 gombócot szaggatunk a masszából (jól nyomkodjuk össze), és 15-20 percig kíméletesen főzzük. Leszűrve köretként tálaljuk. Kifőzhetjük úgy is, hogy rudakat folpack fóliába csomagolunk.