Zsemlegombóc

Posted by vili in Mártás, köret, Receptek | Zsemlegombóc bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 4 fő részére

zsemle (szikkadt)
2020 dkg
rétes liszt
55 dkg
húsos füstölt szalonna
77 dkg
hagyma
55 dkg
tej
22 dl
tojás
22 db
só, bors
ízlés szerint


A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A szikkadt zsemléket kis kockákra vágjuk, majd az előmelegített sütőben szalmasárgára pirítjuk. Keverőtálba szórjuk, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a lisztet is. Az apróra vágjuk szalonnát, hagymát, petrezselymet. A szalonnát megpirítjuk, rátesszük a hagymát, amit szintén megpirítunk, majd ráöntjük a zsemlekockákra.  Összekeverjük az egészet. Felforrósítjuk a tejet, és forrón ráöntjük a lisztes zsemlékre, beleütjük a tojást,rászórjuk a petrezselymet, fakanállal összekeverjük. 20-25 percig pihentetjük. Közben enyhén sós vizet forralunk. Amikor gyöngyözni kezd, 8 gombócot szaggatunk a masszából (jól nyomkodjuk össze), és 15-20 percig kíméletesen főzzük. Leszűrve köretként tálaljuk. Kifőzhetjük úgy is, hogy rudakat folpack fóliába csomagolunk.

Comments are closed.