Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
- parázson sült padlizsán
- 3030 dkg
- vöröshagyma
- 55 dkg
- tojás sárgája (nyers)
- 11 db
- tojás sárgája (főtt)
- 11 db
- étolaj
- 33 dl
- mustár
- 11 teaskanal
- só
- 11 csipet
- bors
- 11 csipet
- fokhagyma
- ízlés szerint
Ősz végén veszünk 40 kg padlizsánt, és megkérjük Törpényi Sanyi barátunkat, süsse meg nekünk parázson. (Addig kell forgatni az egész padlizsánokat a parázs felett, míg szépen megpuhul a belseje.) Majd ferde deszkán csepegtetve hűlni hagyjuk, hogy a lányok levarázsolják a teljesen megszenesedet héját. További fél óra csöpögtetés után 2-3 darabonként PE zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk az éves adagot.
Ekészítés előtt néhány órával kivesszük a padlizsánt a fagyról, és mikor kásásra olvadt, éles, rozsdamentes (!) késsel nagyon apróra felvágjuk. (Egyesek botmixerrel megoldják, de szerintem az nagyon szétcsapja a magokat) Szintén nagyon apróra vágjuk a vöröshagymát.
A teljesen kihűlt főtt sárgáját szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a nyerset, majd sűrű majonézt készítünk az olaj kétharmadának, mustárnak, sónak, borsnak hozzáadásval.
Mindezeket jól összekeverjük, belekeverjük a maradék olajat is.
Ha Sanyi barátom nem látja, reszelek bele kis fokhagymát is, de ő azonnal kiszúrja, hogy ez így „nem az igazi.”