Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
- Camembert
- 3030 dkg
- fehér hagyma (nagy)
- 1010 dkg
- színes egész bors
- 11 evokanal
- koriandermag
- 11 evokanal
- mustármag
- 11 evokanal
- kakukkfű ág
- 33 db
- fokhagyma
- 55 gerezd
- babérlevél
- 33 db
- csilipaprika
- 22 db
- extra szűz olívaolaj
- 22 dl
Keressünk akkora befőttes üveget, ami alig nagyobb, mint a sajtunk átmérője. Az üveg szája is legyen elég nagy.
Lehetőleg több ízesítéssel vegyük a sajtokat, vágjuk ketté őket, lapjára , a hagymát közepesre, inkább vékonyra karikázzuk.
A fehér hagyma nem szigorú előírás, de mérete jól passzol a sajtéhoz. Természetesen a fűszerek aránya is ízlés kérdése.
Helyezzünk egy karika hagymát az üveg aljára, rá bőrével lefelé egy sajtot, szórjuk meg a szemes fűszerekkel.
Rá hagymakarika, majd bőrével felfelé a sajt másik fele.
Újra hagyma és szemes fűszerek, és így sorba amíg meg nem telik az üveg, a tetején is legyen hagymakarika.
A többi fűszert dugdossuk a sajtok köré, és öntsük fel olívaolajjal, amíg el nem lepi.
Utóbbi időben a sajtot kockázom, és a hagymát is szálaira szedem, így később könnyebben ehető.
Ajánlom még a szemes borsot konzerv zöld borssal helyettesíteni.
Hurkapálca szerűséggel, vagy tejfölös pohár műanyag fedelével szorítsuk a sajtokat az olajszint alá.
Mivel az érés során – kis mennyiségben – gázok keletkeznek, óvatosan zárjuk le.
(Én két réteg folpackot legumiztam, és a közepén egyetlen tűszúrással kiböktem.)
Az eredeti recept szerint egy hetet kell érnie.
Én eddig csak három hetes korától ettem, úgy fantasztikus.
Forrás: Druhapolcsik Zs.
Előítéleteimet (és másokét) rombolandó, ez egy cseh specialitás.
Nem csak a krumplis, tésztás kajákat ismerik :).
Mondjuk egy kis Beherovkát is el tudok képzelni öblítésként.