Darakoch (Szentétel)

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Darakoch (Szentétel) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 5 fő részére

Koch-hoz

tej
11 l
búzadara
66 evokanal
cukor
33 evokanal
vaj
2020 g
citrom és/vagy narancs reszelt héja
11 db
tojás fehérje
44 db
11 csipet

Kakaó betéthez

kakaó (22 %-os holland)
22 evokanal
cukor
11 evokanal
víz
ízlés szerint

Öntethez

tojás sárgája
44 db
cukor
33 evokanal
tej
11 l
vaníliarúd, vagy helyette kivonat, vagy vanilincukor
0.50.5 db
vaníliás pudingpor
2020 g


Cserháti nagymamám kényeztette evvel a finomsággal gyerekeit, unokáit. Evangélikus lévén viccelődtek vele, ha szent lehetne, ezt az ételt neveznék el róla.

A hideg tejben elkeverjük a darát, a cukor 2/3-át és a reszelt héjat, beledobjuk a vajat, és kevergetve tejbedarát főzünk. Közben a kakaóport a cukorral csomómentesre keverjük. Egy hasonló méretű lábosban, mint amiben a dara fő, épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű pépet kapjunk, majd kis lángon, óvatosan felfőzzük.

A fehérjéket a marék cukorral és a sóval kemény habbá verjük.

A  forró (!) tejbedara felét a szintén forró kakaóhoz öntjük és jól elkeverjük.

Mindegyikhez hozzáadjuk elosztva a felvert habot, 2-3 lépésben óvatosan, de határozottan alákeverjük. rétegesen kivizezett, gömbölyű tálba öntjük. Ha az elején ferdén tartjuk a tálat, érdekesebb lesz a rétegződés.

A krémhez a sárgákat cukorral kikeverjük majd az egészet (óvatosak gőz fölött) habverővel keverve-verve krémmé főzzük.

Alaposan kihűtjük mindkettőt, majd a kochot nem túl mély, de okvetlen peremes tálra borítva tálaljuk, és a krémmel szervírozzuk.

 

Comments are closed.