Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 5 fő részére
Koch-hoz
- tej
- 11 l
- búzadara
- 66 evokanal
- cukor
- 33 evokanal
- vaj
- 2020 g
- citrom és/vagy narancs reszelt héja
- 11 db
- tojás fehérje
- 44 db
- só
- 11 csipet
Kakaó betéthez
- kakaó (22 %-os holland)
- 22 evokanal
- cukor
- 11 evokanal
- víz
- ízlés szerint
Öntethez
- tojás sárgája
- 44 db
- cukor
- 33 evokanal
- tej
- 11 l
- vaníliarúd, vagy helyette kivonat, vagy vanilincukor
- 0.50.5 db
- vaníliás pudingpor
- 2020 g
Cserháti nagymamám kényeztette evvel a finomsággal gyerekeit, unokáit. Evangélikus lévén viccelődtek vele, ha szent lehetne, ezt az ételt neveznék el róla.
A hideg tejben elkeverjük a darát, a cukor 2/3-át és a reszelt héjat, beledobjuk a vajat, és kevergetve tejbedarát főzünk. Közben a kakaóport a cukorral csomómentesre keverjük. Egy hasonló méretű lábosban, mint amiben a dara fő, épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű pépet kapjunk, majd kis lángon, óvatosan felfőzzük.
A fehérjéket a marék cukorral és a sóval kemény habbá verjük.
A forró (!) tejbedara felét a szintén forró kakaóhoz öntjük és jól elkeverjük.
Mindegyikhez hozzáadjuk elosztva a felvert habot, 2-3 lépésben óvatosan, de határozottan alákeverjük. rétegesen kivizezett, gömbölyű tálba öntjük. Ha az elején ferdén tartjuk a tálat, érdekesebb lesz a rétegződés.
A krémhez a sárgákat cukorral kikeverjük majd az egészet (óvatosak gőz fölött) habverővel keverve-verve krémmé főzzük.
Alaposan kihűtjük mindkettőt, majd a kochot nem túl mély, de okvetlen peremes tálra borítva tálaljuk, és a krémmel szervírozzuk.