Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 2 adag elkészítéséhez
tortalaphoz
- dió vagy földi mogyoró
- 3030 dkg
- tojás fehérje
- 66 db
- cukor
- 2525 dkg
- só
- 11 csipet
krémhez
- cukor
- 2020 dkg
- porcukor
- 1010 dkg
- tojás sárgája
- 66 db
- vanília rúd
- 0.50.5 db
- vaj vagy margarin
- 3030 dkg
- gesztenye massza édes
- 2525 dkg
- gesztenye massza natúr
- 2525 dkg
- rum
- 11 evokanal
bevonathot
- étcsokoládé (v. bevonó)
- 1010 dkg
- olaj
- 22 evokanal
1 adag kb. 12-14 szelet, de tudok néhány olyat, aki egyedül betolná 🙂
Viccelődve diétásnak is szoktam nevezni 😉 persze nem köznapi értelemben. Igaz viszont, ha azt nézem, hogy lisztmentes (glutén), sőt margarinnal készítve tejmentes is.
A laphoz
A diót tepsibe terítve enyhén megpirítjuk, vászonzsákban ütögetve darabosra törjük (nem daráljuk), ha ki tudunk menni a szabadba, ahol szemetelhetünk, akkor kifújhatjuk belőle a hártya szerű héját. A diót helyettesíthetjük tört (nem sós!!) földimogyoróval.
A fehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd a diót óvatosan, néhány mozdulattal belekeverjük. Egy 25 x 33 cm-es gáztepsin 3-4 fehérjéből fér, ha jól csináltuk 🙂 Szilikonos zsírpapírra formára önjük, eligazítjuk. Előmelegített, langyos (150 °C) sütőben aranyszínűre sütjük. (Mindíg csak annyi habot verjünk fel, amennyit egyszerre a sütőbe tudunk helyezni.) Deszkára borítjuk, ha kihűlt, a zsírpapírt óvatosan lehúzzuk. Ha kell, méretre vágjuk.
A krémhez:
A cukrot a sárgájával, vaníliával kikeverjük. Habüstben, a vaj/margarin negyedével, óvatosan (gőz fölött), állandó verés mellett felfőzzük. akkor jó, amikor az állaga majonézszerűvé válik. (Kevésbé kényes, ha az összes margarinnal főzzük föl, de akkor nem lesz olyan habos)
A maradékvajat/margarint (esetleg nagyon kevés porcukorral) habosra verjük, lassan hozzáadjuk a kihűlt tojáskrémet, majd a gesztenyemasszát, rumot, mindezekkel jól kikeverjük, és megkenjük vele a tortát.
Végül:
Bevonó masszával tovább gazdagítjuk.
(Csokikémmel is készíthetjük, akkor pudinggal lazítsuk a tojásos krémet.)