Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 6 fő részére
- aszalt szilva (vagy több)
- 2020 dkg
- rum
- ízlés szerint
- tojás (M-L)
- 44 db
- vanília rúd
- 0.50.5 db
- cukor
- 1515 dkg
- finom liszt (BL55)
- 2020 dkg
- tej (2,8-3,6%)
- 7.57.5 dl
- vaj
- ízlés szerint
A Bretagne-ból származó aszalt szilvás lepény elkészítése pofonegyszerű. A far eredetileg sós köret volt, a 18. században még hússal ették. Csak a 20. században terjedt el édesen, amikor tojást tettek a tésztájába és gyümölcsöket adtak hozzá. Hagyományosan szilvával vagy mazsolával szokták készíteni, de az aszalt szilvás a legelterjedtebb.
Az aszalt szilvát rumba áztatjuk legalább néhány órára .
A tésztához kikeverjük a cukrot a tojásokkal majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és pihentetjük 1 órát.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Sütőformát jól kivajazzuk és cukorral szórjuk. (Csatos formát csak akkor használjunk, ha biztos tömören zár!) Elosztjuk a szilvát a formában, majd beleöntjük a tésztát. 200 fokon sütjük 30 percig, ezután kikapcsoljuk a sütőt és még egy félórát a sütőben pihentetjük. Fontos, hogy se a sütés és se a pihentetés alatt ne nyitogassuk a sütőt!
Hidegen vagy éppen langyosan kínáljuk.
Forrás: http://luciecukraszdaja.blog.hu/
Mikor először készítettem, nem tudtam mennyi liszt kell bele, felével csináltam, és nagy sikere volt. Szerintem könnyedebb, de hát nem autentikus. (Kb. 10 receptet néztem át, és volt ahol ötöd ennyi liszt volt csak. Ez durván nagy különbség.)