Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 8 fő részére
Rizs
- tej
- 11 l
- víz
- 11 dl
- rizs
- 2525 dkg
- vanília rúd
- 0.50.5 db
- cukor
- 22 evokanal
- vaj
- 33 dkg
- narancs héja
- 11 db
- só
- 11 csipet
Belevalók
- rumos meggy
- 2020 dkg
- őszibarack befőtt
- 3030 dkg
- étcsoki
- 1010 dkg
- mazsola
- 1010 dkg
- kandírozott gyümölcs
- 1010 dkg
- narancs héja a tejberizsből
- ízlés szerint
- mandula vagy hasonló
- 55 dkg
- birs sajt
- ízlés szerint
- aszalt gyümölcs
- ízlés szerint
- habtejszín
- 66 dl
- habfixáló
- 22 csomag
Gyerekkoromban születésnapomra ezt kértem torta helyett. Azóta se szokott ránk romlani, ha ez a desszert 🙂
Először egy sűrű tejberizst főzünk. A háromszoros méretű lábosba előbb a vizet öntjük majd a tejet, aztán a többi hozzávalót. A narancsot vékonyan hámozzuk, hogy minél kevesebb fehéret vágjunk hozzá. Lassú tűzön óvatosan kevergetve főzzük, míg fel nem forr, majd lefedve tegyük egy órára 110 °C-os sütőbe. Ha kész hűtsük ki.
A belevalók legfontosabbika a rumos meggy, ha nem szoktunk ilyet eltenni, és mamától, nagymamától sincs módunkban kunyerálni, akkor alternatív megoldást kell keresni. (Van olyan szerencsém, hogy T. Sanyi barátomtól kapok meggy-áfonya likőr ágyast, ami fantasztikus helyettesítő.) Megoldható a dolog bolti megy befőttel, levétől megszabadítva kell egy éjszakára kis rumot önteni rá.
A többi hozzávalót már ízlésünk és éléskamránk határozza meg. Tapasztalatom szerint kisebb borsó méretűre aprítva a legélvezetesebbek az alkotók, akkor már jól elkülönülnek, mikor ráharapunk, így szinte egyenként találgathatjuk, mi volt az éppen. Legutoljára keményre felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mivel a belevalók többsége tömény édesség, ezért a rizsbe és a tejszínbe is csak nagyon módjával tegyünk cukrot.