Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
Tésztához
- tej
- 22 dl
- szalakáli
- 11 teaskanal
- finomliszt
- 6060 dkg
- vaj (lágy)
- 2020 dkg
- porcukor
- 1010 dkg
- tojás
- 11 db
- méz (elhagyható)
- 11 evokanal
- só
- 11 csipet
Krémhez
- cukor
- 4040 dkg
- finomliszt
- 2020 dkg
- tej
- 11 l
- vaj
- 2525 dkg
- A szalalkálit a tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztából (adagonként) 6 (kb 30×40 cm) egyforma lapot sütünk (nyújtáskor bátran lisztezzünk alatta, villával megszurkáljuk sütés előtt).
- A krémnek a lisztet csomómentesen elkeverünk a fele tejjel, és félretesszük. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük a maradék tejjel, majd felforraljuk.
- A felolvadt karamellbe beleöntjük a liszttel elkevert tejet, visszatesszük a tűzre, és állandóan kavarva sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a vajat.
- A krémet néha megkavarva langyosra hűtjük.
- Betöltjük a lapokat, és másnapig pihentetjük, hogy jól puhuljon meg.
- Téglatest alakúra vágva, porcukorral hintve kínáljuk.
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/hatlapos-karamell-szelet