Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
- hízott libamáj
- 500500 g
- libazsír
- 250250 g
- tokaji aszú
- 7575 ml
- fokhagyma
- 33 gerezd
- finom liszt
- 11 evokanal
- tejszín +/-
- 11 dl
- kakukkfű
- ízlés szerint
- szerecsendió
- ízlés szerint
- só
- ízlés szerint
A libamájat szétnyitjuk. Minél több eret kihúzunk belőle, miközben csirkemáj méretű darabokra törjük. ráöntjük a bort.
Felhevítjük a zsírt, beledobjuk a vékonyra szelt fokhagymát, és néhány másodperc múlva a lecsepegtetett májat (az aszús levet megtartjuk!). A legnagyobb darabot 3-4 perc múlva éles késsel ketté vágjuk, ha még gyűrű szerűen látszik a határ, ahol nem sült át, akkor még tovább sütjük, ismételgetve az ellenőrzést. Ha átsült, rögtön kivesszük a zsírból.
A zsír alatt visszamaradt szaftot külön vesszük, hozzáadjuk a májból kicsöpögött levet, az aszús levet, a fűszereket, és a liszttel felfőzzük. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy sűrű bechamelt kapjunk.
Mindezeket késes aprítóban pépesre mixeljük, majd kifagyasztjuk.