Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 6 adag elkészítéséhez
tésztához
- liszt
- 11 kg
- vaj
- 2020 dkg
- zsír
- 1515 dkg
- cukor
- 1010 dkg
- élesztő
- 11 dkg
- tej
- 22 dl
- tojás
- 11 db
- só
- 22 csipet
Mák töltelék
- cukor
- 2626 dkg
- víz
- 2.52.5 dl
- mák darálva
- 4040 dkg
- mazsola
- 1010 dkg
- alma
- 11 db
- citromhéj
- ízlés szerint
- narancshéj
- ízlés szerint
Dió töltelék
- cukor
- 2222 dkg
- víz
- 2.52.5 dl
- dió darálva
- 4040 dkg
- mazsola
- 1010 dkg
- zsemlemorzsa
- 44 dkg
- citromhéj
- ízlés szerint
- narancshéj
- ízlés szerint
Kenéshez
- tojás
- 11 db
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe a cukorból egy kanállal beletettünk. A lisztet, cukrot elmorzsoljuk a vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Addig elkészíthetjük a töltelékeket.
A mák töltelékhez a cukrot felfőzzük a vízzel, és ráöntjük a mákra. A recept nem írja, de én még így is főzőm kis lángon néhány percig. Hozzáadjuk a többi anyagot, de az almát már csak akkor, ha langyosra hűlt.
A dió töltelékével is hasonlóan járunk el. Ügyeljünk a töltelékek állagára! Ha túl sűrű, nem tudjuk szépen kenni, ha viszont híg, akkor ellapul, kiszakad a tészta. Csak kihűlt töltelékkel álljunk neki a töltésnek.
A tésztát adagonként 6 részre osztjuk, cipókat formálunk. Jól alálisztezve, egyenként téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk. Ha ügyesek vagyunk, közel tepsi méretű lehet az eredmény A felét mákos, másik felét diós töltelékkel töltjük úgy hogy a masszát lapos késsel a tészta teljes felületén lapos késsel elkenjük egészen a tészta széléig, kivéve azt a végét, ahová a bejglit feltekerjük (hosszabbik oldal). Ott 1-1,5 cm-t szabadon hagyunk. Két oldalából 1-1 centit visszahajtunk, és így feltekerjük. Enyhén zsírozott, vagy szilionos zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy a tekerés vége az aljára kerüljön. Hagyjunk helyet a rudak közt, hogy ne nagyon nőjenek össze sütéskor.
A bejgliket tojással megkenjük és fél órán át meleg helyen tartjuk, ha rászáradt az első réteg tojás, még egyszer átkenjük, és most már hűvös helyre tesszük, és megvárjuk, míg újra – most már repedezve -megszárad.
Néhány helyen villával vagy hurkapálcával megszurkálva közepesen meleg (légkeverés nélkül 170 C°) sütőben 35-40 percig sütjük.
Hornyák Mihályné receptje ( Magyar Konyha magazin alapján)