Mákos, diós bejgli

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Mákos, diós bejgli bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 6 adag elkészítéséhez

tésztához

liszt
11 kg
vaj
2020 dkg
zsír
1515 dkg
cukor
1010 dkg
élesztő
11 dkg
tej
22 dl
tojás
11 db
22 csipet

Mák töltelék

cukor
2626 dkg
víz
2.52.5 dl
mák darálva
4040 dkg
mazsola
1010 dkg
alma
11 db
citromhéj
ízlés szerint
narancshéj
ízlés szerint

Dió töltelék

cukor
2222 dkg
víz
2.52.5 dl
dió darálva
4040 dkg
mazsola
1010 dkg
zsemlemorzsa
44 dkg
citromhéj
ízlés szerint
narancshéj
ízlés szerint

Kenéshez

tojás
11 db


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe a cukorból egy kanállal beletettünk. A lisztet, cukrot elmorzsoljuk a vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Addig elkészíthetjük a töltelékeket.

A mák töltelékhez a cukrot felfőzzük a vízzel, és ráöntjük a mákra. A recept nem írja, de én még így is főzőm kis lángon néhány percig. Hozzáadjuk a többi anyagot, de az almát már csak akkor, ha langyosra hűlt.

A dió töltelékével is hasonlóan járunk el. Ügyeljünk a töltelékek állagára! Ha túl sűrű, nem tudjuk szépen kenni, ha viszont híg, akkor ellapul, kiszakad a tészta. Csak kihűlt töltelékkel álljunk neki a töltésnek.

A tésztát adagonként 6 részre osztjuk, cipókat formálunk. Jól alálisztezve, egyenként téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk. Ha ügyesek vagyunk, közel tepsi méretű lehet az eredmény A felét mákos, másik felét diós töltelékkel töltjük úgy hogy a masszát lapos késsel a tészta teljes felületén lapos késsel elkenjük egészen a tészta széléig, kivéve azt a végét, ahová a bejglit feltekerjük (hosszabbik oldal). Ott 1-1,5 cm-t szabadon hagyunk. Két oldalából 1-1 centit visszahajtunk, és így feltekerjük. Enyhén zsírozott, vagy szilionos zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy a tekerés vége az aljára kerüljön. Hagyjunk helyet a rudak közt, hogy ne nagyon nőjenek össze sütéskor.

A bejgliket tojással megkenjük és fél órán át meleg helyen tartjuk, ha rászáradt az első réteg tojás, még egyszer átkenjük, és most már hűvös helyre tesszük, és megvárjuk, míg újra – most már repedezve -megszárad.

Néhány helyen villával vagy hurkapálcával megszurkálva közepesen meleg (légkeverés nélkül 170 C°) sütőben 35-40 percig sütjük.

Hornyák Mihályné receptje ( Magyar Konyha magazin alapján)

Comments are closed.