Hozzávalók db elkészítéséhez
Hozzávalók 1 db elkészítéséhez
Tésztához
- félfogós liszt (1/2 finom, 1/2 rétes), lehet teljes kiőrlésű is
- 5050 dkg
- olaj
- 0.750.75 dl
- tej
- 22 dl
- élesztő
- 2525 g
- cukor
- 11 teaskanal
- kerti fűszer
- 11 evokanal
- só
- 22 teaskanal
- tojás (kenéshez)
- 11 db
Töltelékhez V1
- bacon vagy sonka
- 2525 dkg
- sajt
- 55 dkg
- medvehagyma
- 11 csokor
- tejföl
- 11 dl
- kolbász v szalámi
- 2020 dkg
- sajt
- 55 dkg
- újhagyma (vagy póré)
- 11 csokor
- tejföl
- 11 dl
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az olajat, élesztős tejet, sót, fűszereket, és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ha géppel dagasztunk, előbb a folyákony részeket öntsük a tálba. Alaposan kidolgozzuk. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk.
A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, sajtot lereszeljük. Mindezeket a tejföllel elvegyítjük.
A tésztát adagonként két felé osztjuk, egyforma kerekre nyújtjuk. Zsírpírra terítjük. Az egyiket megkenjük a krémmel, majd ráborítjuk a másik lapot. Közepes átmérőjű, vastag falú pohár szájával belenyomjuk a virág közepét, majd tompa fa/műanyagkéssel bevagdossuk a szirmokat a karikáig, 1/2, 1/4, 1/8. Végül az 1/16-ot már kicsit rövidebben vágjuk, hogy a töve ne vékonyodjon úgy el. Minden szirmon fordítunk kettőt. Rövid ideig, kb. 10-20 percig kelesztjük. Sütőlapra húzzuk. Tojással megkenjük, előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.