Padlizsánkrém

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Receptek | Padlizsánkrém bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

parázson sült padlizsán
3030 dkg
vöröshagyma
55 dkg
tojás sárgája (nyers)
11 db
tojás sárgája (főtt)
11 db
étolaj
33 dl
mustár
11 teaskanal
11 csipet
bors
11 csipet
fokhagyma
ízlés szerint


Ősz végén veszünk 40 kg padlizsánt, és megkérjük Törpényi Sanyi barátunkat, süsse meg nekünk parázson. (Addig kell forgatni az egész padlizsánokat a parázs felett, míg szépen megpuhul a belseje.) Majd ferde deszkán csepegtetve hűlni hagyjuk, hogy a lányok levarázsolják a teljesen megszenesedet héját. További fél óra csöpögtetés után 2-3 darabonként PE zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk az éves adagot.

Ekészítés előtt néhány órával kivesszük a padlizsánt a fagyról, és mikor kásásra olvadt, éles, rozsdamentes (!) késsel nagyon apróra felvágjuk. (Egyesek botmixerrel megoldják, de szerintem az nagyon szétcsapja a magokat) Szintén nagyon apróra vágjuk a vöröshagymát.

A teljesen kihűlt főtt sárgáját szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a nyerset, majd sűrű majonézt készítünk az olaj kétharmadának, mustárnak, sónak, borsnak hozzáadásval.

Mindezeket jól összekeverjük, belekeverjük a maradék olajat is.

Ha Sanyi barátom nem látja, reszelek bele kis fokhagymát is, de ő azonnal kiszúrja, hogy ez így „nem az igazi.”

Comments are closed.