Pulyka egészben sütve

Posted by vili in Receptek, Szárnyas | Pulyka egészben sütve bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

pulyka (kb. 7 kg)
11 db
mangalica húsos szalonna
1515 dkg
kenyér
0.50.5 kg
hagyma
22 fej
vaj
1010 dkg
zeller
5050 dkg
birsalma
1.51.5 kg
mazsola
1010 dkg
aszalt szilva
2020 dkg
főtt gesztenye v. natúr gesztenyepüré
3535 dkg
alaplé
22 dl
laska gomba
3030 dkg
fokhagyma
22 fej
zsálya
22 csokor
kakukkfű, rozmaring, bármi :)
11 csokor
petrezselyem
44 csokor
tojás
22 db
33 evokanal
bors
ízlés szerint


Nem mertem volna karácsonykor kipróbálni, tudok-e pulykát sütni. Ekkora állat még nem járt a sütőnkben. Most viszont adódott az alkalom, kaphattam egy ellenőrzött helyről származó, szépen felpucolt, 7,2 kg-os pulykát. Az összetevők hosszú listája ne rémisszen senkit, bármi elhagyható belőle, de ízlés szerint ki is egészíthető.

Kora este érdemes nekiállni.

A szikkadt, kis kockára vágott kenyeret tepsiben 180 °C-on szőkére előpirítjuk, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, majd többször forgatva világos barnára pirítjuk. Közben a maradék vajon dinszteljük az apróra vágott, sózott hagymát. Hozzáadjuk a zellert, tovább pirítjuk. (Figyelünk a kenyérre, nehogy megégjen 🙂 ) Ha félig puha a zeller is, hozzáadjuk az aszalványokat, a birs harmadát kockázva, és a gesztenyét vékonyan rá szeletelve, esetleg reszelve. Felöntjük az alaplével. Legvégül a gomba következik aprítva. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kenyérkockát, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a zöld fűszereket. Hűlni hagyjuk.

Jöhet a pulyka! A mellét és combját megspékeljük a 3×3 mm-es csíkokra vágott szalonnával, majd alaposan bedörzsöljük kívül-belül sóval, borssal. Ez alatt kihűl a töltelékünk. Nem szabad lucskos állagúnak lennie, inkább adjunk hozzá kis prézlit. Formáljunk gyerek-öklömnyi golyókat és tömjük meg a madarat elölről is, de persze főleg hátulról. (A bőre alá én em mertem tenni, hiszen ki volt lyuggatva a spékeléssel.) Lábait a püspökfalatjával összekötözve, majd egy másik zsinórral a nyakát visszahajtva állíthatunk akadályt a sülés közben távozni akaró tölteléknek. Természetesen nem fog mind beférni, de nem hagyunk semmit kárba veszni. Kössük le a szárnyait is, nehogy elrepüljön, vagy megégjen.

Mély tepsibe helyezzük a pulykát, és 75-80 °C-on légkeveréssel konfitáljuk. Ha 11 körül kerül este a sütőbe, délre pont kész lesz. De ismételten nyugtatnék mindenki, ebből 10 óra hosszat semmi dolgunk nincs vele. Amíg mi alszunk egy jót, madarunk szaunázhat. A 10 óra elteltével már puha lesz a hús, és a töltelék is átfő. Viszont, mivel ilyen alacsony hőmérsékleten tartottuk, nem rotyogott ki belőle a finom szaft. Feltekerjük a hőt 180 °C-ra. A maradék tölteléket elkeverjük a tojásokkal és újabb gombócokat formálva a pulyka mellé tesszük. A madarat saját szaftjával 10 percenként locsolgatjuk. A vékony gerezdekre vágott, de hámozatlan birsalmát csak az utolsó negyed órára szórjuk köré, hogy ne essen szét.

Sütőbe tételtől számított kb 12 óra múlva kész a mű, már nem is olyan rut-rut-rut. 😉 felvágni viszont majd csak háromnegyed óra – óra múlva szabad.

Krumplipüré jól illik hozzá, de hidegen is finom.

Jó étvágyat!

10 óra konfitálás után

Készre sütve

Felbontva

 

Comments are closed.