Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
- pulyka (kb. 7 kg)
- 11 db
- mangalica húsos szalonna
- 1515 dkg
- kenyér
- 0.50.5 kg
- hagyma
- 22 fej
- vaj
- 1010 dkg
- zeller
- 5050 dkg
- birsalma
- 1.51.5 kg
- mazsola
- 1010 dkg
- aszalt szilva
- 2020 dkg
- főtt gesztenye v. natúr gesztenyepüré
- 3535 dkg
- alaplé
- 22 dl
- laska gomba
- 3030 dkg
- fokhagyma
- 22 fej
- zsálya
- 22 csokor
- kakukkfű, rozmaring, bármi :)
- 11 csokor
- petrezselyem
- 44 csokor
- tojás
- 22 db
- só
- 33 evokanal
- bors
- ízlés szerint
Nem mertem volna karácsonykor kipróbálni, tudok-e pulykát sütni. Ekkora állat még nem járt a sütőnkben. Most viszont adódott az alkalom, kaphattam egy ellenőrzött helyről származó, szépen felpucolt, 7,2 kg-os pulykát. Az összetevők hosszú listája ne rémisszen senkit, bármi elhagyható belőle, de ízlés szerint ki is egészíthető.
Kora este érdemes nekiállni.
A szikkadt, kis kockára vágott kenyeret tepsiben 180 °C-on szőkére előpirítjuk, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, majd többször forgatva világos barnára pirítjuk. Közben a maradék vajon dinszteljük az apróra vágott, sózott hagymát. Hozzáadjuk a zellert, tovább pirítjuk. (Figyelünk a kenyérre, nehogy megégjen 🙂 ) Ha félig puha a zeller is, hozzáadjuk az aszalványokat, a birs harmadát kockázva, és a gesztenyét vékonyan rá szeletelve, esetleg reszelve. Felöntjük az alaplével. Legvégül a gomba következik aprítva. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kenyérkockát, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a zöld fűszereket. Hűlni hagyjuk.
Jöhet a pulyka! A mellét és combját megspékeljük a 3×3 mm-es csíkokra vágott szalonnával, majd alaposan bedörzsöljük kívül-belül sóval, borssal. Ez alatt kihűl a töltelékünk. Nem szabad lucskos állagúnak lennie, inkább adjunk hozzá kis prézlit. Formáljunk gyerek-öklömnyi golyókat és tömjük meg a madarat elölről is, de persze főleg hátulról. (A bőre alá én em mertem tenni, hiszen ki volt lyuggatva a spékeléssel.) Lábait a püspökfalatjával összekötözve, majd egy másik zsinórral a nyakát visszahajtva állíthatunk akadályt a sülés közben távozni akaró tölteléknek. Természetesen nem fog mind beférni, de nem hagyunk semmit kárba veszni. Kössük le a szárnyait is, nehogy elrepüljön, vagy megégjen.
Mély tepsibe helyezzük a pulykát, és 75-80 °C-on légkeveréssel konfitáljuk. Ha 11 körül kerül este a sütőbe, délre pont kész lesz. De ismételten nyugtatnék mindenki, ebből 10 óra hosszat semmi dolgunk nincs vele. Amíg mi alszunk egy jót, madarunk szaunázhat. A 10 óra elteltével már puha lesz a hús, és a töltelék is átfő. Viszont, mivel ilyen alacsony hőmérsékleten tartottuk, nem rotyogott ki belőle a finom szaft. Feltekerjük a hőt 180 °C-ra. A maradék tölteléket elkeverjük a tojásokkal és újabb gombócokat formálva a pulyka mellé tesszük. A madarat saját szaftjával 10 percenként locsolgatjuk. A vékony gerezdekre vágott, de hámozatlan birsalmát csak az utolsó negyed órára szórjuk köré, hogy ne essen szét.
Sütőbe tételtől számított kb 12 óra múlva kész a mű, már nem is olyan rut-rut-rut. 😉 felvágni viszont majd csak háromnegyed óra – óra múlva szabad.
Krumplipüré jól illik hozzá, de hidegen is finom.
Jó étvágyat!