- Majonéz (francia)
A tojás sárgákhoz, hozzáadunk az olaj kivételével mindent, síméra keverjük. Cseppenként hozzá adjuk az olajat, miközben habverővel állandóan keverjük, amíg vajkeménységű lesz. (Elvileg az alap majonéz csak a tojássárga és az olaj elegye.) Tojásonként egy dl tejföl (diétásabban joghurt) hozzáadásával kész a tartár mártás is 🙂
- Fűszeres sült zeller
A zellergumót meghámozzuk, 5-8 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, melyeket ízlés szerint variálhatunk. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhová jusson az olajból és a fűszerekből. A zeller hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Nem baj ha összeérnek, csak egymáson ne legyenek. Előmelegített 200-230 °C fokos sütőben megsütjük. Akinek van grill ...
- Tepsis gyors krumpli
A burgonyát (kivéve újkrumpli) meghámozzuk. 1-2 mm-esre szeleteljük, pl uborka gyaluval. Lehetőleg tapadásmentes tepsibe tegyük, esetleg zsírpapírral béleljük, de úgy hogy a leve ne tudjon alá folyni. Minél jobban el tud terülni a krumpli, annál finomabb, és gyorsabban is kész. 1 kg krumpli legalább 27 x 35 cm-es tepsit igényel. Tejszínt/tejfölt a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ...
- Zsemlegombóc
A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A szikkadt zsemléket kis kockákra vágjuk, majd az előmelegített sütőben szalmasárgára pirítjuk. Keverőtálba szórjuk, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a lisztet is. Az apróra vágjuk szalonnát, hagymát, petrezselymet. A szalonnát megpirítjuk, rátesszük a hagymát, amit szintén megpirítunk, majd ráöntjük a zsemlekockákra. Összekeverjük az egészet. Felforrósítjuk a tejet, és ...
- Krumplis variációk egy tésztéra
Sült, főtt, főtt+sült krumpligombóc, Töpörtyűs gombóc, Szilvás-, sárgabarackos-, szilvalekváros gombóc, Krumplinudli, krumplifluta **** Alap tészta **** A főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni (!!!) és csak ezután adjuk hozzá a lisztet, egész tojást, sót. ****Sült krumllpigombóc **** A tésztából hüvelykujj vastag rudakat formálok, ujjnyi vastagra szeletelem és két nyujtott tenyér között golyókká formálom. Forró olajban kisütöm. Kicsit macerás, de vadashoz vagy más szaftos ...
Mártás, köret |