Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 10 fő részére
- sertés tarja
- 1.51.5 kg
- sárgarépa
- 1515 dkg
- szárzeller szál (halványító)
- 22 dl
- medvehagyma (ha nincs idénye, fokhagyma)
- 11 csomag
- mustár
- 22 evokanal
- só, bors
- ízlés szerint
- méz
- 22 evokanal
Jó hentestől kérhetjük, hogy egyben sütni szép gömbölyded darabot adjon. Ha nem sikerül, nekünk kell körbefaragni, hogy sütéskor a ligő-lógó cafatkák ne égjenak meg.
A húst a zöldségekkel – melynek köre ízlés és idény szerint variálható – alaposan megtűzdeljük. Borsozzuk, bekenjük mustárral, majd fóliába tekerve 1-2 napot érleljük.
Sózni csak sütés előtt fél órával szabad!!!
180 °C-on süssük, amíg a maghőmérséklete eléri a 80 °C-t. Húshőmérőt már kb. 2000 forintért lehet kapni, ami benne maradhat sütés közben. Így biztosak lehetünk, hogy jól átsül a hús, de még nem sül ki a sok finom szaftja.
Mikor már majdnem kész (75°), vegyük fel a hőmérsékletet 220 °C-ra és kenjük át mézzel.
Ha melegen tálaljuk, szeletelés előtt pihentessük 15-20 percet.
Hidegtálaknak is elegáns sikerdarabja lehet. Jól áthűlve vékonyan szeletelhető