Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 10 fő részére
- csirkemáj
- 0.50.5 kg
- libazsír (max. felébe rontható sertés zsírral)
- 0.50.5 kg
- fokhagyma
- 33 dkg
- finomliszt
- 11 evokanal
Nem 4 fős adag
A májat megtisztítjuk, különösen ügyelve, hogy epe ne maradjon rajta, ha csak pulykamájat kapunk 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Felhevítjük a zsírokat, megpucoljuk, vékonyra szeleteljük a fokhagymát.
A fokhagymát a zsírba dobjuk, majd rögtön utána a májat is.
Kevergetve, nagy lángon hevítjük, amíg el nem kezd rotyogni. Visszavesszük a lángot, és időnként 1-1 nagyobb darabot félbevágunk, ha a közepe már nem sötét, nyers-májszínű, elzárjuk, és a májakat azonnal kiszedjük a zsírból.
A zsírt 1 órára hűlni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan lekanalazzuk a zsírt az alján levő szaftról. Ügyeljünk rá, hogy csak zsírt szedjünk le, nem baj, ha marad a szafton. A szafthoz hozzáöntjük a máj alól a kieresztett levét, majd a liszttel, takaréklángon krémes állagúra habarjuk. Mire ez újra kihűl, már a zsír is kezd megdermedni, és jól elvegyítve finom szaftot kapunk. Ha az egyszerű kenhetőség a cél, a májat érdemes apróra szeletelni, mielőtt a zsírral elvegyítjük (akár meg is sózhatjuk), ha az eltarthatóság a szempont, akkor egyben hagyjuk, és fogyasztáskor mindig úgy tesszük vissza a hűtőbe, hogy a szabaddá vált máj darabokat befedjük egy kis zsírral. (2-3 hétig is eláll, ha eleget készítünk)