Saláta, gyümölcs

Leave a comment
  • Céklás káposzta savanyúság

    Céklát, káposztát nagy lyuku, tormát, gyömbért kis lyuku reszelőn lereszeljük. A hagymát 4 gerezdbe vágva vékonyra karikázzuk. Póré hagyma esetén hosszában félbe vagy negyedbe végva szeljük fel vékonyan. Mindent összekeverve egy napig állni hagyjuk, majd üvegbe tesszük. Mutatós sárga céklával, de akkor vigyázzunk, csak műanyag vagy üveg edényt használjunk, mert még a rozsdamentes tál is ...

  • Bajor saláta

    Az édesköményt mossuk meg, kaporhoz hasonlító levelecskéit tegyük félre, hosszában vágjuk vékony gerezdekre. Néhány csepp olajjal átmasszírozva tegyük forró, bordázott grill-serpenyőre. minél kevesebbet mozgatva süssük mindkét oldalát, amíg látjuk, hogy a nem piruló rész is üvegesre párolódik. Balzsamecetbe és esetleg kevés szója szószba forgassuk még melegen. Kis, zárt edényben többször átforgatva hagyjuk kihűlni. Jó, ha van ideje kicsit érlelődni. Karikázzuk fel ...

  • Waldorf saláta variáció

    Egy könnyű, különleges előétel vagy üdítő vacsora receptje: Gondosan megtisztítjuk a zellert, gyufaszál vékonyra vágjuk. Az almát megmossuk, vékony csíkokra metéljük. Mindkét alkotórészt megöntözzük citromlével, hogy ne barnuljon meg. A sajtot kis kockákra vágjuk, a diót pedig durvára daraboljuk. Hozzáadjuk a mazsolát. A majonézt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tejszínnel. Leöntjük vele az „egyveleget”, lazán összekeverjük, tetejét félbe hagyott diógerezdekkel díszítjük. Jól behűtjük.

  • Mazsolás, lencsés rizssaláta

    A lencsét lehetőleg előző nap beáztatjuk, babárlevéllel, sóval ízesítővel óvatosan puhára főzzük A rizst kevés olajon pirítjuk, felengedjük alaplével fedő alatt nagyon gyenge tűzön puhára pároljuk. Nem keverjük, csak , ha kész, elfőtte a levét, akkor villával fellazítjuk. A kész lencsét és a rizst melegen összekeverjük. Hagyjuk hűlni. Zöldségeket ízlés szerint aprítjuk. Kikeverjük az öntetet. Mindent óvatosan összekeverjük, néhány órát hidegen ...

  • Fehérboros gombasaláta

    A gombát összevágva ecetes-sós vízben meg kell főzni, ha kihűlt, akkor kell összekeverni a többi hozzávalóval. A hagymát, paprikát, fokhagymát tetszés szerint durvábbra-finomabbra lehet aprítani. 1-2 órát jó, ha hűtőben áll. (forrás: Hidvéginé Ollé Melinda)

  • Tésztasaláta

    A tyúkhúsleves kockával vagy alaplével megfőzzük a francia saláta alapot. Leszűrjük, és a levében  kifőzzük a tésztát, majd jól lecsepegtetjük és kihűtjük. Ha van olyan edényünk, a tészta felett a brokkolit is megpároljuk ételízesítővel (finnyásaknak csak sóval) . A főtt tésztát a brokkolival, zöldségekkel, a csíkokra vágott sonkával, marinál-t paprikával és a nagyobbra tépdesett salátával egy ...

  • Ananászos, zelleres csirkesaláta

    Nagyon üde és egészséges saláta. Főtt csirkével, és tejszín nélkül persze még könnyedebb, Ízletesebb viszont, ha az apróra kockázott húst sütés előtt beszórjuk fűszerporral (kínai ötfűszer) kevés szója szósszal és kevés olajon néhány perc alatt nagy lángon megsütjük. (Túl ne süssük, mert megkeményedik) Maradék baromfi sültből is finom lehet. . A felkockázott húst, ananászt, a hagymát és ...

  • Répás, zelleres, sajtos, petrezselymes saláta vagy kence

    A majonézes saláták, kencék jellemzően tömények, néha már fojtósak. Ellenpontként itt egy üde finomság! Az arányok nagyon lazán vehetők, de a petrezselyemmel ne spóroljunk, az ad neki igazi karaktert. A tojás sárgájából és az olajból majonézt készítünk, majd hozzákeverjük a többi nem szilárd anyagot. (Melegben, nagy tömegnek nem kockáztatok, inkább bolti majonézt használok.) a fehérjét fel felszeleteljük A ...

  • Taboulé

    Arab eredetű, üdítő, könnyed és nagyon egyszerű saláta/köret/egytálétel. Előző este a couscous-t nagyobb tálba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, a passzírozott, vagy aprított paradicsommal és kevés olíva olajjal. Másnap hozzáadjuk a szintén kis kockára vágott többi zöldséget, valamint az olíva bogyót, olajat, apróra vágott mentát. Sok recept petrezselymet használ, de szerintem a menta adja meg az igazi ...

Comments are closed.