Spenótos napraforgó

Posted by vili in Borkorcsolya, előétel, Édességek, tészták, Receptek | Spenótos napraforgó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

tésztához

rétes liszt
0.50.5 kg
víz
1.51.5 dl
cukor
11 teaskanal
élesztő
55 dkg
11 teaskanal
olaj
11 dl
fűszerek
ízlés szerint

töltelékhez

spenót
2525 dkg
sajt
1010 dkg
tejföl
11 evokanal
fokhagyma zúzva
33 gerezd
kakukkfű
11 teaskanal
zsemlemorzsa
ízlés szerint
ízlés szerint

tetejére

tojás
11 db
magvak
ízlés szerint


A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék.

A tésztához a cukros vízben (vagy tejben) felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos, inkább lágy tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be.

Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, apróra vágjuk. Mirelit esetén lehetőleg ne a pépet vegyük, hanem a leveleset. Aprítani azt is kell. Ha nem szeretnénk túl sok prézlit a masszába, nyomjunk ki minél több levet a spenótból. Keverjük össze a többi hozzávalóval, amiket persze ízlésünk és fantáziánk szerint variálhatunk.  Annyi prézlire van szükség, hogy lémentes, formázható masszát kapjunk.

A tésztát kétfelé osztjuk, kerekre nyújtjuk, hogy még pont ráférjen a gáztepsire. Szilikonos zsírpapírra helyezzük . A masszát elosztjuk a tésztán, de a szélén hagyjuk szabadon. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztának, és az elsőre helyezzük, úgy hogy a szélei összeérjenek. Legkönnyebb, ha zsírpapíron nyújtjuk, és azzal Villával összenyomkodjuk a két tésztát.  A halmot letakarjuk egy 7-8 cm-es vastag falú pohárral. Ezzel le nyomkodjuk a tésztát, de csak annyira, hogy el ne vágjuk. Éles késsel átmetsszük sugár irányba a tésztát (a zsírpapírt ne) a tálkától a széléig, és 180°-ot fordítva a szemben levő oldalon ugyanígy. A „felezés” után negyed, majd nyolcad cikkeket vágunk. Végül a tizenhatodokat már nem teljesen a pohártól, hanem kicsit kijjebb kezdve vágjuk. Ezután minden cikken 360°-ot csavarunk egy-egy határozott, de óvatos mozdulattal. Fél órát így kelesztjük, vagy ha gondosan előre készültünk, akkor hűtve 1/2 – 1 napot is pihentethetjük. Végül megkenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal (szezám, tök, napraforgó, mák …) Aranybarnára sütjük 180 fokon . (kb. 40′)

Comments are closed.