Gyümölcsös-citrusos tiramisu

Posted by vili in Receptek, Torták, töltelékek | Gyümölcsös-citrusos tiramisu bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez

babapiskóta
2525 dkg
víz
2.52.5 dl
cukor
1515 dkg
narancs
11 db
citrom
11 db
lime
11 db
narancsszörp
11 evokanal
mascarpone
5050 dkg
habtejszín
33 dl
tej
11 dl
Aranka vaníliás krémpor
22 dkg
vanília rúd
11 db
11 csipet
eper (vagy más, pl. erdei gyümölcs)
11 kg
étcsokoládé forgács
ízlés szerint


A cukorból, vízből és a citruslevekből és azok reszelt héjából szirupot főzünk. Lehűtjük, leszűrjük, a sűrűjét félretesszük.

A tejet, tejszínt, krémport és a vanília kikapart magjait habverővel legalább 5 percig habosítva sűrű krémet kell kapnunk, majd hozzá verjük a mascarpone-t is. Keverőlapáttal aláforgatva hozzáadjuk , a citrusok leszűrt héját és a gyümölcs 3/4-ét (ha eper, akkor apróra kockázva).

Csatos tortaforma alját, és – méretre vágott csíkokkal – az oldalát is kibéleljük zsírpapírral. Annyi babapiskótát, amennyi elég az oldalára, méretre vágunk. 5-10 mm-rel legyenek hosszabbak, mint amilyen magas a formánk.

A citrusos lébe áztatott darabokkal először a szélét rakjuk ki, ügyelve hogy mindnek a szebbik, domború oldala nézzen befelé. a talapzat kirakásához természetesen a maradék darabkákat fel tudjuk használni. Rá tesszük a krém felét, és még egy sor itatott piskótára a másik felét. (ha kisebb, de magas a formánk, harmadoljuk a krémet plusz egy réteg piskótával.

A maradék levet kevés torta bevonó zselével felrottyintjuk, és ha kihűlt ebbe forgatjuk a díszítésre szánt, levegőre érzékeny gyümölcsöket. végül az egészet rácsorgatjuk. (ez kihagyható).

Étcsokin a kés pengéjét a csokira merőlegesen tartva és erősen rányomva magunk felé húzzuk, az így kapott forgácsokat a tortára szórjuk. csurgatott csokival is díszíthetjük

Néhány órát hűtve fogyasszuk.

 

Comments are closed.