Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 6 fő részére
Harcsapaprikás
- harcsa filé (afrikai)
- 11 kg
- zsír
- 1010 dkg
- vöröshagyma
- 1515 dkg
- paprika
- 1515 dkg
- paradicsom
- 1515 dkg
- fokhagyma
- 33 dkg
- tejföl
- 33 dl
- finom liszt
- 22 dkg
- fehér száraz bor
- 1.51.5 dl
- fűszer paprika
- 1.51.5 dkg
- kapor
- 11 csokor
- köménymag
- ízlés szerint
- só
- ízlés szerint
Túrós csusza
- csusza tészta (vagy fordos kocka)
- 6060 dkg
- füstölt szalonna
- 2525 dkg
- tehéntúró
- 5050 dkg
- tejföl
- 33 dl
A zsírt felolvasztjuk, amikor forró, beleszórjuk a köményt, Nem kell félni az egész köménytől sem, a forró zsírban kipattogzik, és később szétfő. Mikor lassul a pattogás (ha mégis őrölt köményt használtunk, akkor azonnal) hozzádobjuk az aprított hagymát és sót. Ha üvegesre dinsztelődött, mehet a paprika. Finomabb lesz, ha ráérősen szinte lekvárrá főzzük. Közben a nedvességet a paradicsom fokozatos hozzáadásával pótoljuk. Bolti zöldségekhez képest nem rontunk semmit, ha konzerv lecsót veszünk. Persze előbb szűrve a paprikát, és nem okvetlen az összes paradicsomot hozzáöntve.
Közben kockázzuk fel a halat kb. 2 centis darabokra, a lisztet kevés vízzel habarjuk a tejfölbe habverő segítségével, és aprítsuk fel a vastagabb száraktól mentesített kaprot.
A legvégén már ne forraljuk vissza teljesen az alapunkat, szórjuk rá az őrölt paprikát, majd ha az már oldódott a zsírjában, öntsük hozzá a bort is.
Adjuk hozzá a halat, és mindjárt a habart tejfölt is. Innentől nagyon óvatosan keverjük, mert a hal széteshet. Ellenőrizzük a sósságát. Csak épp annyit hagyjuk rottyanni, hogy a liszt íze elmenjen (megfőjön). Szinte elzáráskor dobjuk bele a kaprot (ha nem lenne friss vagy fagyasztott, inkább hagyjuk ki!).
A csuszához kockázzuk apróra a szalonnát, süssük ki, a pörcöt szedjük tányérra. Közben főzzük ki a tésztát sós vízben. Szedjük a szalonna zsírjára, adjuk hozzá a túró és a tejföl felét – kétharmadát, és egy keveset a tészta főzőlevéből. Tegyük tepsibe vagy jénaiba és dugjuk tegyük negyed órára 200 C°-os sütőbe. Tálaláskor szórjuk meg a maradék túróval, locsoljuk a folyósra kevert tejföllel, és szórjuk rá a pörcöt.
Jó étvágyat!