Harcsapaprikás túrós csuszával

Posted by vili in Halak, Receptek | Harcsapaprikás túrós csuszával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 6 fő részére

Harcsapaprikás

harcsa filé (afrikai)
11 kg
zsír
1010 dkg
vöröshagyma
1515 dkg
paprika
1515 dkg
paradicsom
1515 dkg
fokhagyma
33 dkg
tejföl
33 dl
finom liszt
22 dkg
fehér száraz bor
1.51.5 dl
fűszer paprika
1.51.5 dkg
kapor
11 csokor
köménymag
ízlés szerint
ízlés szerint

Túrós csusza

csusza tészta (vagy fordos kocka)
6060 dkg
füstölt szalonna
2525 dkg
tehéntúró
5050 dkg
tejföl
33 dl


A zsírt felolvasztjuk, amikor forró, beleszórjuk a köményt, Nem kell félni az egész köménytől sem, a forró zsírban kipattogzik, és később szétfő. Mikor lassul a pattogás (ha mégis őrölt köményt használtunk, akkor azonnal) hozzádobjuk az aprított hagymát és sót. Ha üvegesre dinsztelődött, mehet a paprika. Finomabb lesz, ha ráérősen szinte lekvárrá főzzük. Közben a nedvességet a paradicsom fokozatos hozzáadásával pótoljuk. Bolti zöldségekhez képest nem rontunk semmit, ha konzerv lecsót veszünk. Persze előbb szűrve a paprikát, és nem okvetlen az összes paradicsomot hozzáöntve.

Közben kockázzuk fel a halat kb. 2 centis darabokra, a lisztet kevés vízzel habarjuk a tejfölbe habverő segítségével, és aprítsuk fel a vastagabb száraktól mentesített kaprot.

A legvégén már ne forraljuk vissza teljesen az alapunkat, szórjuk rá az őrölt paprikát, majd ha az már oldódott a zsírjában, öntsük hozzá a bort is.

Adjuk hozzá a halat, és mindjárt a habart tejfölt is. Innentől nagyon óvatosan keverjük, mert a hal széteshet. Ellenőrizzük a sósságát. Csak épp annyit hagyjuk rottyanni, hogy a liszt íze elmenjen (megfőjön). Szinte elzáráskor dobjuk bele a kaprot (ha nem lenne friss vagy fagyasztott, inkább hagyjuk ki!).

A csuszához kockázzuk apróra a szalonnát, süssük ki, a pörcöt szedjük tányérra. Közben főzzük ki a tésztát sós vízben. Szedjük a szalonna zsírjára, adjuk hozzá a túró és a tejföl felét – kétharmadát, és egy keveset a tészta főzőlevéből. Tegyük tepsibe vagy jénaiba és dugjuk tegyük negyed órára 200 C°-os sütőbe. Tálaláskor szórjuk meg a maradék túróval, locsoljuk a folyósra kevert tejföllel, és szórjuk rá a pörcöt.

Jó étvágyat!

Comments are closed.