Hozzávalók db elkészítéséhez
Hozzávalók 2 db elkészítéséhez
Tésztája
- liszt
- 6060 dkg
- élesztő
- 33 dkg
- cukor
- 66 dkg
- tojás sárgája
- 33 db
- narancs reszelt héja
- 11 db
- vanilia
- ízlés szerint
- tej
- 44 dl
- olaj
- 22 evokanal
- só
- 22 csipet
krémje
- vaj
- 2525 dkg
- cukor
- 2020 dkg
- kakaópor
- 33 evokanal
kenéshez
- tojássárgája
- 11 db
- cukor
- ízlés szerint
Az eredeti ostorrétes tudomásom, és emlékeim szerint nem kakaós. ha így szeretnénk készíteni, csak a kakaót kell kihagyni a receptből, vagyis cukros vajjak fogunk kenni.
Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. Lágy(!), de rugalmas, kéztől elváló tészta legyen. Tej/liszt arányával állíthatjuk be.
A „krém”-hez megolvasztjuk a vajat, (de kenéskor már ne legyen meleg) Hozzáadjuk a cukorral kikevert kakaót, vagy csak a cukrot.
Annyi cipót készítünk , amilyen fonással szeretnénk dolgozni belőle (pl négyes)
és az olajozott gyúrótáblán, folpack-kal letakarva fél órát pihentetjük. A cipókat, ha megkeltek, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz sodorni, mert az olajos táblán csúszik, összeugrik), majd egyenletesen elosztva a krémmel megkenjük a kisodort lapokat, és szoros hármas fonást készítünk. Tepsibe téve kb. 15-20 percig pihentetjük, majd tojássárgájával megkenjük és úgy tesszük be sülni 140 C°-on. A kalács keresztmetszetétől függően 50-100 percig. Nagyobb kalácsnál zsírpapírral takarva és/vagy a hőmérsékletet lejjebb véve érhetjük el, hogy a héja ne égjen meg. Jó, ha sütőpapír van a tepsiben, mert ha kireped, és a töltelék kifolyik, és megdermed a karamellizált kakaó, könnyű felszedni és a tepsit is könnyebb elmosni.