Ostorrétes (Kakaós kalács)

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Ostorrétes (Kakaós kalács) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók db elkészítéséhez

Hozzávalók 2 db elkészítéséhez

Tésztája

liszt
6060 dkg
élesztő
33 dkg
cukor
66 dkg
tojás sárgája
33 db
narancs reszelt héja
11 db
vanilia
ízlés szerint
tej
44 dl
olaj
22 evokanal
22 csipet

krémje

vaj
2525 dkg
cukor
2020 dkg
kakaópor
33 evokanal

kenéshez

tojássárgája
11 db
cukor
ízlés szerint


Az eredeti ostorrétes tudomásom,  és emlékeim szerint nem kakaós. ha így szeretnénk készíteni, csak a kakaót kell kihagyni a receptből, vagyis cukros vajjak fogunk kenni.

Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. Lágy(!), de rugalmas, kéztől elváló tészta legyen. Tej/liszt arányával állíthatjuk be.

A „krém”-hez megolvasztjuk a vajat, (de kenéskor már ne legyen meleg)  Hozzáadjuk a cukorral kikevert kakaót, vagy csak a cukrot.

Annyi cipót készítünk , amilyen fonással szeretnénk dolgozni belőle (pl négyes)

 

és az olajozott gyúrótáblán, folpack-kal letakarva fél órát pihentetjük. A cipókat, ha megkeltek, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz sodorni, mert az olajos táblán csúszik, összeugrik), majd egyenletesen elosztva a krémmel megkenjük a kisodort lapokat, és szoros hármas fonást készítünk. Tepsibe téve kb. 15-20 percig pihentetjük, majd tojássárgájával megkenjük és úgy tesszük be sülni 140 C°-on. A kalács keresztmetszetétől függően 50-100 percig. Nagyobb kalácsnál zsírpapírral takarva és/vagy a hőmérsékletet lejjebb véve érhetjük el, hogy a héja ne égjen meg.  Jó, ha sütőpapír van a tepsiben, mert ha kireped, és a töltelék kifolyik, és megdermed a karamellizált kakaó, könnyű felszedni és a tepsit is könnyebb elmosni.

Comments are closed.