Csányi káposzta, lagzira (is)

Posted by vili in Receptek, Sertés, marha | Csányi káposzta, lagzira (is) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók adag elkészítéséhez

Hozzávalók 50 adag elkészítéséhez

A húsos káposztához

szalonna füstölt
0.50.5 kg
savanyú káposzta
1212 kg
alma
11 kg
hagyma
11 kg
sertés lapocka
66 kg
sertés csülök füstölt
1.51.5 kg
lisz finom
0.10.1 kg
paprika őrölt
250250 g
tejföl
2020 dl
bors zöld egész
ízlés szerint
boróka bogyó
ízlés szerint
babérlevél
ízlés szerint

bucikhoz

élesztő friss
200200 g
cukor
2020 g
tej
0.40.4 l
lisz finom
22 kg
víz
0.90.9 l
olaj napraforgó
0.10.1 l
4040 g


A káposztát kicsit megmossuk és megvágjuk. A kicsavart káposztát rétegezve szeletelt hagymával, szeletelt almával, a felkockázott két féle hússal és fűszerekkel egy-két lábosba rakjuk (legfelül káposzta legyen), feltöltjük annyi vízzel, hogy csak akkor látszódjon a víz, amikor megnyomjuk a tetejét.

Kb 2-2,5 órát fő, vagy sül lefedve. Folytatás azonnal, vagy másnap, vagy harmadnap…

A bucik hozzávalóiból lángostésztát dagasztunk (ha nem azonnal használjuk, adjunk csak 2/3 rész élesztőt, és dagasztás után tegyük letakarva hűtőbe.

A szalonnát zsírjára sütjük, gyenge rántást készítünk, paprikázzuk. Csak összekeverjük káposztás húst a rántással, és mély tepsi(k)be tesszük, és  a dagasztott lángostésztából szaggatott zsömlécskékkel a tetején készre sütjük.

(Skublics ősők receptje Zalacsányból, Kuksitól)

Én annyit szoktam csalni a recepten, hogy a káposzta hozzáadása előtt pörkölt szerűen előpuhítom a húst, mint egy székely káposztához.

Comments are closed.