Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 1 adag elkészítéséhez
tésztához
- rétes liszt
- 0.50.5 kg
- víz
- 1.51.5 dl
- cukor
- 11 teaskanal
- élesztő
- 55 dkg
- só
- 11 teaskanal
- olaj
- 11 dl
- fűszerek
- ízlés szerint
töltelékhez
- spenót
- 2525 dkg
- sajt
- 1010 dkg
- tejföl
- 11 evokanal
- fokhagyma zúzva
- 33 gerezd
- kakukkfű
- 11 teaskanal
- zsemlemorzsa
- ízlés szerint
- só
- ízlés szerint
tetejére
- tojás
- 11 db
- magvak
- ízlés szerint
A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék.
A tésztához a cukros vízben (vagy tejben) felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos, inkább lágy tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be.
Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha bírja már a kezünk, apróra vágjuk. Mirelit esetén lehetőleg ne a pépet vegyük, hanem a leveleset. Aprítani azt is kell. Ha nem szeretnénk túl sok prézlit a masszába, nyomjunk ki minél több levet a spenótból. Keverjük össze a többi hozzávalóval, amiket persze ízlésünk és fantáziánk szerint variálhatunk. Annyi prézlire van szükség, hogy lémentes, formázható masszát kapjunk.
A tésztát kétfelé osztjuk, kerekre nyújtjuk, hogy még pont ráférjen a gáztepsire. Szilikonos zsírpapírra helyezzük . A masszát elosztjuk a tésztán, de a szélén hagyjuk szabadon. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztának, és az elsőre helyezzük, úgy hogy a szélei összeérjenek. Legkönnyebb, ha zsírpapíron nyújtjuk, és azzal Villával összenyomkodjuk a két tésztát. A halmot letakarjuk egy 7-8 cm-es vastag falú pohárral. Ezzel le nyomkodjuk a tésztát, de csak annyira, hogy el ne vágjuk. Éles késsel átmetsszük sugár irányba a tésztát (a zsírpapírt ne) a tálkától a széléig, és 180°-ot fordítva a szemben levő oldalon ugyanígy. A „felezés” után negyed, majd nyolcad cikkeket vágunk. Végül a tizenhatodokat már nem teljesen a pohártól, hanem kicsit kijjebb kezdve vágjuk. Ezután minden cikken 360°-ot csavarunk egy-egy határozott, de óvatos mozdulattal. Fél órát így kelesztjük, vagy ha gondosan előre készültünk, akkor hűtve 1/2 – 1 napot is pihentethetjük. Végül megkenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal (szezám, tök, napraforgó, mák …) Aranybarnára sütjük 180 fokon . (kb. 40′)