Marharagu sörmester módra

Posted by vili in Receptek, Sertés, marha | Marharagu sörmester módra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 6 fő részére

marhalábszár (tisztított)
ízlés szerint
marhanyak
ízlés szerint
vöröshagyma
ízlés szerint
cukor
ízlés szerint
zsír
ízlés szerint
sör (barna és/vagy világos)
ízlés szerint
boróka bogyó
ízlés szerint
kardamom
ízlés szerint
bors
ízlés szerint
babérlevél
ízlés szerint
kakukkfű
ízlés szerint
rozmaring
ízlés szerint
mustár
ízlés szerint
petrezselyem
ízlés szerint
ízlés szerint


A húst 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A cukrot az edény közepére halmozzuk, rácsepegtetünk 1-2 kanál vizet, épp csak amennyit felszív a cukor. Keverés nélkül hagyjuk karamellizálódni. A mikor a cukor nagy része már aranyszínű, rászórjuk a hagymát és kevergetve tovább karamellizáljuk. Pár percig főzzük, majd sózzuk és hozzáadjuk a zsírt . Mikor a hagyma zsírjára párolódott, adjuk hozzá a húst, és fehéredésig pirítjuk. Annyi sörrel öntjük fel, hogy a húst ellepje. Hozzáadjuk a mozsárban frissen megtört fűszereket (kardamomnak csak a magját) és a babérleveleket és a mustárt. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a majoránnát beleszórjuk, a mustárt is hozzáadjuk, és a megmosott, jól összekötözött petrezselyemcsomót egészben beletesszük. Félig lefedve főzzük, hogy a felhabzó sör nehogy kifusson. Ha habját elfőtte, egy deci hideg vizet öntünk hozzá, és ha kell, sózzuk. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vigyázzunk, hogy mindig annyi leve legyen, amennyi épp ellepi! Az elpárolgó levet sörrel pótoljuk. Ha a hús puha, a fedőt levesszük, a petrezselymet és a fűszerzacskót kidobjuk belőle, és nagyobb lángon, kevergetve addig főzzük, amíg az illatos, sötétbarnás színű mártás a húson besűrűsödik.

Hagymás tört burgonyával is finom, de megérdemel még annyi fáradságot, hogy zsemlegombócot főzzünk hozzá, ami akkor lesz igazán finom, ha a ragun főzzük, nem vízben. Ehhez hagyjuk kicsit hosszabbra a ragu levét, és mikor már puha a hús, tegyük a gombócokat a ragu tetejére (csak amennyi lazán elfér egy sorban), legkisebb lángon gyöngyöztessük az ételt, és lefedve hagyjuk főni. 1/4 óra múlva forgassuk meg a gombócok, majd továbbra is lefedve főzzük még 1/4 órát. Vegyük ki, és jöhet a következő csapat gombóc.

Ne felejtsünk el hozzá salátát kínálni. Például a bajor salátát.

Bográcsban, szabad tűzön is elkészíthető.

Comments are closed.