Marharagu sörmester módra

Posted by vili in Receptek, Sertés, marha | Marharagu sörmester módra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 6 fő részére

marhalábszár (tisztított)
7575 dkg
marhanyak
3030 dkg
vöröshagyma
2020 dkg
cukor
22 evokanal
zsír
1010 dkg
sör (barna és/vagy világos)
0.50.5 l
borókabogyó
1010 db
kardamom
22 db
bors
11 teaskanal
babérlevél
22 db
kakukkfű
11 teaskanal
rozmaring
11 teaskanal
mustár
8080 g
petrezselyem
11 csokor
ízlés szerint


A húst 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A cukrot az edény közepére halmozzuk, rácsepegtetünk 1-2 kanál vizet, épp csak amennyit felszív a cukor. Keverés nélkül hagyjuk karamellizálódni. A mikor a cukor nagy része már aranyszínű, rászórjuk a hagymát és kevergetve tovább karamellizáljuk. Pár percig főzzük, majd sózzuk és hozzáadjuk a zsírt . Mikor a hagyma zsírjára párolódott, adjuk hozzá a húst, és fehéredésig pirítjuk. Annyi sörrel öntjük fel, hogy a húst ellepje. Hozzáadjuk a mozsárban frissen megtört fűszereket (kardamomnak csak a magját) és a babérleveleket és a mustárt. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a majoránnát beleszórjuk, a mustárt is hozzáadjuk, és a megmosott, jól összekötözött petrezselyemcsomót egészben beletesszük. Félig lefedve főzzük, hogy a felhabzó sör nehogy kifusson. Ha habját elfőtte, egy deci hideg vizet öntünk hozzá, és ha kell, sózzuk. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vigyázzunk, hogy mindig annyi leve legyen, amennyi épp ellepi! Az elpárolgó levet sörrel pótoljuk. Ha a hús puha, a fedőt levesszük, a petrezselymet és a fűszerzacskót kidobjuk belőle, és nagyobb lángon, kevergetve addig főzzük, amíg az illatos, sötétbarnás színű mártás a húson besűrűsödik.

Hagymás tört burgonyával is finom, de megérdemel még annyi fáradságot, hogy zsemlegombócot főzzünk hozzá, ami akkor lesz igazán finom, ha a ragun főzzük, nem vízben. Ehhez hagyjuk kicsit hosszabbra a ragu levét, és mikor már puha a hús, tegyük a gombócokat a ragu tetejére (csak amennyi lazán elfér egy sorban), legkisebb lángon gyöngyöztessük az ételt, és lefedve hagyjuk főni. 1/4 óra múlva forgassuk meg a gombócok, majd továbbra is lefedve főzzük még 1/4 órát. Vegyük ki, és jöhet a következő csapat gombóc.

Ne felejtsünk el hozzá salátát kínálni. Például a bajor salátát.

Bográcsban, szabad tűzön is elkészíthető.

Comments are closed.