- Sült padlizsán feta sajttal
Nagyobb fáradság elolvasni, mint elkészíteni 🙂 A padlizsánokat átlósan (kb.45°) 6-7 mm széles ovális szeletekre vágjuk.Forró serpenyőben szárazon mindkét oldalát megsütjük, legfeljebb szilikon ecsettel, picit meglenjük olajjal. Nem baj, ha helyenként kissé megfeketedik. A pácot kikeverjük, és a kisült padlizsánokat ezzel frissen, folyamatosan bekenegetjük. Néhányszor, óvatosan átforgatva hagyjuk kihűlni. A kis hasábokra vágott fetasajtot bele göngyöljük, ...
- Spenótos napraforgó
A recept csak annyiban különbözik a Napraforgó pizzától, hogy sokkal több benne a töltelék. A tésztához a cukros vízben (vagy tejben) felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és ruganyos, inkább lágy tésztát dagasztunk. A megfelelő állagot liszt/víz/olaj hozzáadásával állítjuk be. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket. Ha nyers spenótot használunk, blansírozzuk 1-2 percig forró vízben, majd ha ...
- Fűszeres sült zeller
A zellergumót meghámozzuk, 5-8 mm-es hasábokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, melyeket ízlés szerint variálhatunk. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhová jusson az olajból és a fűszerekből. A zeller hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. Nem baj ha összeérnek, csak egymáson ne legyenek. Előmelegített 200-230 °C fokos sütőben megsütjük. Akinek van grill ...
- Ecetes – pácolt – tojás (Soleier)
A tojásokat keményre főzzük, majd félig kihűtjük és megpucoljuk (pl. egy kisebb csavaros üvegbe dobjuk annyi vízzel, ami a tojást félig elfedi. Addig rázzuk, míg a fele héja lejön, a többi már a kezünkben marad, ha megfogjuk). A cikkekre vágott hagymát (ha szép, maradhat a héja us, had színezzen) szárazon, vagy minimális olíva olajjal a vágási felületeiken ...
- Túrós stangli vagy pogácsa
Kis előrelátással váratlan vendégnek is kínálható. Édesanyámnak szinte mindig volt pár adag a hűtőjében, és persze jöttek is a „váratlan” vendégek. Szinte még le se ültek, Mama már hozta a stanglit. A hozzávalókat összegyúrjuk, Legalább fél napra 30-50 dkg-os adagokban lefóliázva hűtőbe tesszük, de ott maradhat akár egy hétre is. Mindig csak annyit veszünk ki a ...
- Padlizsánkrém
Ősz végén veszünk 40 kg padlizsánt, és megkérjük Törpényi Sanyi barátunkat, süsse meg nekünk parázson. (Addig kell forgatni az egész padlizsánokat a parázs felett, míg szépen megpuhul a belseje.) Majd ferde deszkán csepegtetve hűlni hagyjuk, hogy a lányok levarázsolják a teljesen megszenesedet héját. További fél óra csöpögtetés után 2-3 darabonként PE zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk ...
- Fözött pogácsa
A tejet a margarinnal és sóval felforraljuk. Amint forr, fokozatosan beletesszük a lisztet, és közben alaposan keverjük, hogy ne legyen csomós. A tészta szinte azonnal elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük egyesével a 3 tojást, külön-külön jól elkeverve, majd a tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg (!) tésztába tesszük a sajtot, és összedolgozzuk. Vizes kézzel dió ...
- Camembert olívaolajban hagymával és fűszerekkel pácolva
Keressünk akkora befőttes üveget, ami alig nagyobb, mint a sajtunk átmérője. Az üveg szája is legyen elég nagy. Lehetőleg több ízesítéssel vegyük a sajtokat, vágjuk ketté őket, lapjára , a hagymát közepesre, inkább vékonyra karikázzuk. A fehér hagyma nem szigorú előírás, de mérete jól passzol a sajtéhoz. Természetesen a fűszerek aránya is ízlés kérdése. Helyezzünk egy karika hagymát ...
- Libamáj pástétom
A libamájat szétnyitjuk. Minél több eret kihúzunk belőle, miközben csirkemáj méretű darabokra törjük. ráöntjük a bort. Felhevítjük a zsírt, beledobjuk a vékonyra szelt fokhagymát, és néhány másodperc múlva a lecsepegtetett májat (az aszús levet megtartjuk!). A legnagyobb darabot 3-4 perc múlva éles késsel ketté vágjuk, ha még gyűrű szerűen látszik a határ, ahol nem sült át, ...
- Pissaladière, nizzai hagymás – szardellás pizza
Az 1 adag 1 db 32 cm-es kerek pizzára vonatkozik. Egész tepsi 1.5 adag (pont a tizedes választó) Provence déli részén, a francia Riviérán fejlődött ki ez a sörkorcsolyának is kiválóan beváló hagymás lepény, amelyet a franciák az őt megkoronázó szardella-, vagyis ajókafilék után pissaladière-nek neveznek. Varázsa abban van, hogy nem kavarognak benne az ízek. A tovább ...
- Zakuszka
Erdélyi barátainktól ellesett finomság. Pirítós kenyéren a legfinomabb.Reggelihez, vagy bor, sör mellé. A Padlizsánt parázson egyben puhára sütjük, a szenes héját leszedjük, hagyjuk hűlni, kicsöpögni. A babot előzőleg puhára főzzük. Eredetileg paradicsom pürét írnak, avval szebb lesz a színe, én viszont a ledarált friss paradicsomban főztem a babot. A hozzávalókat (a babnak csak felét) nagy lyukú húsdarálón, a ...
- Répás, zelleres, sajtos, petrezselymes saláta vagy kence
A majonézes saláták, kencék jellemzően tömények, néha már fojtósak. Ellenpontként itt egy üde finomság! Az arányok nagyon lazán vehetők, de a petrezselyemmel ne spóroljunk, az ad neki igazi karaktert. A tojás sárgájából és az olajból majonézt készítünk, majd hozzákeverjük a többi nem szilárd anyagot. (Melegben, nagy tömegnek nem kockáztatok, inkább bolti majonézt használok.) a fehérjét fel felszeleteljük A ...
- Medvehagymás pesto
Az egészet alaposan összeturmixoljuk, ami a héten nem fogy el, zacskóban lefagyasztjuk. Pirítósra kenve kínáljuk. Nemrég tanultam, hogy a pirítós úgy a legfinomabb, ha serpenyőben pici zsiradékon (vaj, olíva, libazsír …) pirítjuk a szeletkéket, megfordítva még kis zsiradékkal. És nem kontakt grillben préselve.
- Napraforgó pizza
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az olajat, élesztős tejet, sót, fűszereket, és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ha géppel dagasztunk, előbb a folyákony részeket öntsük a tálba. Alaposan kidolgozzuk. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, sajtot lereszeljük. Mindezeket ...
- Taboulé
Arab eredetű, üdítő, könnyed és nagyon egyszerű saláta/köret/egytálétel. Előző este a couscous-t nagyobb tálba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, a passzírozott, vagy aprított paradicsommal és kevés olíva olajjal. Másnap hozzáadjuk a szintén kis kockára vágott többi zöldséget, valamint az olíva bogyót, olajat, apróra vágott mentát. Sok recept petrezselymet használ, de szerintem a menta adja meg az igazi ...
- Lazac céklás pácban
A lazac filékbál eltávolítjuk a szálkasort és a fehér hártyákat. A lazac és a rendelkezésre álló edény méretétől függően 2-3 szeletre vágjuk. Úgy válasszunk edényt, hogy azt a hal szeletek minél jobban kitöltsék, és kb. háromszor olyan mély legyen, mint az egymásra helyezett lazacok. A cukorral elkevert sóból 1-2 centis réteget szórunk a doboz aljára. ...
- Zsírban lesütött csirkemáj
Nem 4 fős adag A májat megtisztítjuk, különösen ügyelve, hogy epe ne maradjon rajta, ha csak pulykamájat kapunk 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Felhevítjük a zsírokat, megpucoljuk, vékonyra szeleteljük a fokhagymát. A fokhagymát a zsírba dobjuk, majd rögtön utána a májat is. Kevergetve, nagy lángon hevítjük, amíg el nem kezd rotyogni. Visszavesszük a lángot, és időnként 1-1 nagyobb darabot félbevágunk, ha ...
- Körözött, agglegény módra
Körözött, agglegény módra recept Avagy: Hol vannak a régi szép idők? Alapesetben kell hozzá egy-két komolyabb hagyma, köménymag, kakukkfű, 25 dkg vaj, vagy margarin, amelyiket jobban szereted (vagy amelyik van otthon 🙂 ), gomolya túró (NEM tehéntúró, gomolyatúró, amit liptóinak is nevezhetünk, hallgat rá 🙂 ) valamennyi só, bors, őrölt pirospaprika és vagy egy hegyes erős paprika, ...
- Brokkolis rétes
A brokkolit darabokra szedjük, pároló edényben kevés víz fölött az ételízesítővel 8-15 perc alatt puhára főzzük. Gombát fajtától függően (erdeivel ízletesebb) tisztítjuk és/vagy mossuk. (lemezes szerkezetű gombát lehetőleg ne mossuk, hogy ne vegyen föl felesleges vizet) Hagymát apróra, gombát vékony szeletre vágjuk, majd vajon/margarinon megdinszteljük (kb. 5’). A brokkolit alaposan lecsöpögtetjük, minél apróbbra felvágjuk. Mindezeket a tejföllel elkevert tojással jól ...
- Fokhagymás túró
Az összetevőket géppel (kitartóan! Tényleg csak ez a titka) habosra keverjük. Kenyér falatkákra kenve, vagy nagy lyukú habzsákkal tortilla chips-re nyomva tálaljuk, de kínálhatjuk tálkában, kenyérrúddal, mártogatósnak is.
Borkorcsolya, előétel |