Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 6 fő részére
- majonéz
- 11 db
- joghurt
- 11 dl
- édeskömény (ánizskapor, finocchio)
- 11 db
- fejes saláta
- 0.50.5 fej
- sárgarápa (közepes)
- 11 db
- kígóuborka
- 0.50.5 db
- újhagyma
- 33 db
- savanyú káposzta
- 1010 dkg
- cékla saláta
- 1010 dkg
- savanyú uborka
- 55 dkg
- só
- ízlés szerint
- bors
- ízlés szerint
- balzsamecet
- ízlés szerint
- szója szósz
- ízlés szerint
- gyümölcsecet
- ízlés szerint
Az édesköményt mossuk meg, kaporhoz hasonlító levelecskéit tegyük félre, hosszában vágjuk vékony gerezdekre. Néhány csepp olajjal átmasszírozva tegyük forró, bordázott grill-serpenyőre. minél kevesebbet mozgatva süssük mindkét oldalát, amíg látjuk, hogy a nem piruló rész is üvegesre párolódik. Balzsamecetbe és esetleg kevés szója szószba forgassuk még melegen. Kis, zárt edényben többször átforgatva hagyjuk kihűlni. Jó, ha van ideje kicsit érlelődni.
Karikázzuk fel a zöldhagymát. Krumpli hámozóval szeljük csíkokra a sárgarépát és az uborkát. Készítsünk hozzá kevéske salátaöntetet (gyümölcsecet, só, cukor, pici víz).
A savanyú káposzta levét csavarjuk ki, a céklát csíkozzuk vékonyra.
Ízesítsük a majonézt (x db = x db tojásból kászült) sóval, borssal. A savanyú uborkát vágjuk apró kockára. Tegyük a majonézhez a felaprított édeskömény levélkékkel és a joghurttal együtt. Tálaláskor alulra tesszük a kevert salátát, majd a savanyú káposztát, céklát és az pácolt édesköményt. Végül ráöntünk a majonézes öntetből, de csak annyit, hogy ne tocsogjon benn.
Kérhetünk hozzá helyi sötét rozskenyeret, de aki vigyáz a vonalaira, eszegese így magában! Nagyon passzol a „Marharaguhoz sörmester módra”