Hozzávalók adag elkészítéséhez
Hozzávalók 50 adag elkészítéséhez
A húsos káposztához
- szalonna füstölt
- 0.50.5 kg
- savanyú káposzta
- 1212 kg
- alma
- 11 kg
- hagyma
- 11 kg
- sertés lapocka
- 66 kg
- sertés csülök füstölt
- 1.51.5 kg
- lisz finom
- 0.10.1 kg
- paprika őrölt
- 250250 g
- tejföl
- 2020 dl
- bors zöld egész
- ízlés szerint
- boróka bogyó
- ízlés szerint
- babérlevél
- ízlés szerint
bucikhoz
- élesztő friss
- 200200 g
- cukor
- 2020 g
- tej
- 0.40.4 l
- lisz finom
- 22 kg
- víz
- 0.90.9 l
- olaj napraforgó
- 0.10.1 l
- só
- 4040 g
A káposztát kicsit megmossuk és megvágjuk. A kicsavart káposztát rétegezve szeletelt hagymával, szeletelt almával, a felkockázott két féle hússal és fűszerekkel egy-két lábosba rakjuk (legfelül káposzta legyen), feltöltjük annyi vízzel, hogy csak akkor látszódjon a víz, amikor megnyomjuk a tetejét.
Kb 2-2,5 órát fő, vagy sül lefedve. Folytatás azonnal, vagy másnap, vagy harmadnap…
A bucik hozzávalóiból lángostésztát dagasztunk (ha nem azonnal használjuk, adjunk csak 2/3 rész élesztőt, és dagasztás után tegyük letakarva hűtőbe.
A szalonnát zsírjára sütjük, gyenge rántást készítünk, paprikázzuk. Csak összekeverjük káposztás húst a rántással, és mély tepsi(k)be tesszük, és a dagasztott lángostésztából szaggatott zsömlécskékkel a tetején készre sütjük.
(Skublics ősők receptje Zalacsányból, Kuksitól)
Én annyit szoktam csalni a recepten, hogy a káposzta hozzáadása előtt pörkölt szerűen előpuhítom a húst, mint egy székely káposztához.