Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 6 fő részére
- marhalábszár (tisztított)
- 7575 dkg
- marhanyak
- 3030 dkg
- vöröshagyma
- 2020 dkg
- cukor
- 22 evokanal
- zsír
- 1010 dkg
- sör (barna és/vagy világos)
- 0.50.5 l
- boróka bogyó
- 1010 db
- kardamom
- 22 db
- bors
- 11 teaskanal
- babérlevél
- 22 db
- kakukkfű
- 11 teaskanal
- rozmaring
- 11 teaskanal
- mustár
- 8080 g
- petrezselyem
- 11 csokor
- só
- ízlés szerint
A húst 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A cukrot az edény közepére halmozzuk, rácsepegtetünk 1-2 kanál vizet, épp csak amennyit felszív a cukor. Keverés nélkül hagyjuk karamellizálódni. A mikor a cukor nagy része már aranyszínű, rászórjuk a hagymát és kevergetve tovább karamellizáljuk. Pár percig főzzük, majd sózzuk és hozzáadjuk a zsírt . Mikor a hagyma zsírjára párolódott, adjuk hozzá a húst, és fehéredésig pirítjuk. Annyi sörrel öntjük fel, hogy a húst ellepje. Hozzáadjuk a mozsárban frissen megtört fűszereket (kardamomnak csak a magját) és a babérleveleket és a mustárt. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a majoránnát beleszórjuk, a mustárt is hozzáadjuk, és a megmosott, jól összekötözött petrezselyemcsomót egészben beletesszük. Félig lefedve főzzük, hogy a felhabzó sör nehogy kifusson. Ha habját elfőtte, egy deci hideg vizet öntünk hozzá, és ha kell, sózzuk. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vigyázzunk, hogy mindig annyi leve legyen, amennyi épp ellepi! Az elpárolgó levet sörrel pótoljuk. Ha a hús puha, a fedőt levesszük, a petrezselymet és a fűszerzacskót kidobjuk belőle, és nagyobb lángon, kevergetve addig főzzük, amíg az illatos, sötétbarnás színű mártás a húson besűrűsödik.
Hagymás tört burgonyával is finom, de megérdemel még annyi fáradságot, hogy zsemlegombócot főzzünk hozzá, ami akkor lesz igazán finom, ha a ragun főzzük, nem vízben. Ehhez hagyjuk kicsit hosszabbra a ragu levét, és mikor már puha a hús, tegyük a gombócokat a ragu tetejére (csak amennyi lazán elfér egy sorban), legkisebb lángon gyöngyöztessük az ételt, és lefedve hagyjuk főni. 1/4 óra múlva forgassuk meg a gombócok, majd továbbra is lefedve főzzük még 1/4 órát. Vegyük ki, és jöhet a következő csapat gombóc.
Ne felejtsünk el hozzá salátát kínálni. Például a bajor salátát.
Bográcsban, szabad tűzön is elkészíthető.