Hozzávalók fő részére
Hozzávalók 4 fő részére
alap recept
- túró
- 500500 g
- búzadara
- 88 evokanal
- rétes liszt
- 44 evokanal
- tojás
- 22 db
- só
- 0.50.5 teaskanal
- cukor
- 0.50.5 teaskanal
- citromhéj
- ízlés szerint
- zsemlemorzsa
- 150150 g
- olaj
- 44 evokanal
glutén mentesen
- túró
- 500500 g
- zabpehely (apró)
- 100100 g
- zabpehely liszt
- 5050 g
- tojás
- 22 db
- só
- 0.50.5 teaskanal
- cukor
- 0.50.5 teaskanal
- citromhéj
- ízlés szerint
- kókusz reszelék
- 22 evokanal
- szezám mag
- 22 evokanal
- olaj
- 33 evokanal
tálaláshoz
- tejfől
- ízlés szerint
- cukor
- ízlés szerint
- só (alternatívaként)
- ízlés szerint
Az olaj és a morzsa (illetve helyettesítői) kivételével az összetevőket összegyúrjuk, majd egy órára pihentetjük.
Közben a morzsát vagy a kókuszt és/vagy a szezámmagot szárazon aranysárgára pirítjuk. Ekkor elzárva a lángot, és elkeverve ezt olajjal rögtön leállíthatjuk a pirulást. A kívánt színnél kicsit korábban álljunk le, mert olajosan sötétebbnek tűnik a színe.
Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, közben formázzunk diónál kicsit kisebb gombócokat. (Egy adagból nekem kb. 12 db sikeredik.) Ha forr a víz adjunk hozzá egy csapott evőkanál sót. Mérsékelt lángon főzzük ki a gombócokat, míg fel nem jönnek a víz színére. Óvatosan forgassuk meg a morzsában. Tapasztalatom szerint ha olajosabb a morzsa, akkor kevésbé vastagon tapad a gombócra.
Tejföllel forrón tálaljuk. Legtöbben édesen, cukorral megszórva fogyasztják. Én sózva is nagyon szeretem, mintha nem is ugyanaz az étel lenne.
Az alternatív morzsákat szívesen ajánlom a búzás verzióhoz is. Először csak kókusszal próbálkoztam, nagy siker volt, aztán amikor nem volt itthon elég, pótoltam szezámmaggal. Talán ezzel még finomabb.