Túrógombóc (glutén mentesen is)

Posted by vili in Édességek, tészták, Receptek | Túrógombóc (glutén mentesen is) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók fő részére

Hozzávalók 4 fő részére

alap recept

túró
500500 g
búzadara
88 evokanal
rétes liszt
44 evokanal
tojás
22 db
0.50.5 teaskanal
cukor
0.50.5 teaskanal
citromhéj
ízlés szerint
zsemlemorzsa
150150 g
olaj
44 evokanal

glutén mentesen

túró
500500 g
zabpehely (apró)
100100 g
zabpehely liszt
5050 g
tojás
22 db
0.50.5 teaskanal
cukor
0.50.5 teaskanal
citromhéj
ízlés szerint
kókusz reszelék
22 evokanal
szezám mag
22 evokanal
olaj
33 evokanal

tálaláshoz

tejfől
ízlés szerint
cukor
ízlés szerint
só (alternatívaként)
ízlés szerint


Az olaj és a morzsa (illetve helyettesítői) kivételével az összetevőket összegyúrjuk, majd egy órára pihentetjük.

Közben a morzsát vagy a kókuszt és/vagy a szezámmagot szárazon aranysárgára pirítjuk. Ekkor elzárva a lángot, és elkeverve ezt olajjal rögtön leállíthatjuk a pirulást. A kívánt színnél kicsit korábban álljunk le, mert olajosan sötétebbnek tűnik a színe.

Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, közben formázzunk diónál kicsit kisebb gombócokat. (Egy adagból nekem kb. 12 db sikeredik.) Ha forr a víz adjunk hozzá egy csapott evőkanál sót. Mérsékelt lángon főzzük ki a gombócokat, míg fel nem jönnek a víz színére. Óvatosan forgassuk meg a morzsában. Tapasztalatom szerint ha olajosabb a morzsa, akkor kevésbé vastagon tapad a gombócra.

Tejföllel forrón tálaljuk. Legtöbben édesen, cukorral megszórva fogyasztják. Én sózva is nagyon szeretem, mintha nem is ugyanaz az étel lenne.

Az alternatív morzsákat szívesen ajánlom a búzás verzióhoz is. Először csak kókusszal próbálkoztam, nagy siker volt, aztán amikor nem volt itthon elég, pótoltam szezámmaggal. Talán ezzel még finomabb.

Comments are closed.