Hozzávalók szelet elkészítéséhez
Hozzávalók 16 szelet elkészítéséhez
Torta alap
- tojás
- 11 db
- vaj (vagy margarin)
- 5050 g
- cukor
- 220220 g
- rétesliszt
- 250250 g
- sütőpor
- 11 csomag
- kakaó por (22%)
- 22 evokanal
- tej
- 22 dl
- étcsokoládé 60-70%
- 150150 g
Krémhez
- áfonya
- 650650 g
- gránátalma (mag)
- 450450 g
- fahéj, őrölt
- 11 teaskanal
- mézeskalács fűszerkeverék
- 22 teaskanal
- víz
- 33 dl
- citrom
- 00 db
- cukor
- 150150 g
- vanilin cukor
- 11 csomag
- habalap, cukrozatlan (vagy tejszín)
- 77 dl
Díszítéshez
- étcsokoládé
- 125125 g
- vaj (vagy margarin)
- 5050 g
- habalap (vagy tejszín)
- 33 dl
- áfonya, gránátalma
- 100100 g
Ez a torta a véletlen műve. Szilvatortát szerettem volna csinálni, mert egyszerű és üde, de nem kaptam szilvát. Volt viszont áfonya és gránátalma. Az „Újratervezés” bevált, ez se bonyolultabb és legalább olyan üde.
Kezdjük a puding főzésével. A gyümölcs lehet mirelit vagy friss, az összetevők aránya nem szigorú, akár ki is hagyható a gránátalma, de frissességet ad. Főzzük fel a víz kétharmadával, a fűszerekkel, a citrom reszelt héjával, levével és a cukorral első rottyanásig. A maradék vízzel elkevert pudingporral besűrítjük, ezt is épp hogy hagyjuk rottyani, majd hűlni hagyjuk.
A tésztához tojást a cukorral, a sütőporral és a margarinnal habosra
keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A csokit apró kockákra daraboljuk, és felét hozzákeverjük a masszához, másikat a massza tetejére szórjuk.
Alján szilikonos zsírpapírral bélelt, oldalán vajazott, lisztezett kapcsos formába (16 adagnál kb 25cm-es) simítjuk, és előmelegített 130 C°-os sütőben kb. 20-25 percig (tűpróba) sütjük. Ha kihűlt két (ügyesebbek három) szeletre vágjuk.
A krémhez felverjük a habot. Verhetjük együtt a dísznek szánttal, azt üresen félretesszük. Finomabb igazi tejszínnel, de az habfixálóval sem lesz olyan stabil, hogy szépen lehessen majd szeletelni. (Kinek mi a fontosabb.)
A habhoz hozzákeverjük a kihűlt krémet. A kapcsos formát tortatálra tesszük, belehelyezzük az alsó tortalapot, rásimítjuk a krémet. Ha sikerült három felé vágni a lapot, akkor logikusan előbb a felét, majd a középső lap után a maradékot. Ráhelyezzük a felső lapot.
Bevonáshoz felhevítjük a vajat. Fényesebb lesz a krém, ha óvatosan kiforraljuk a víztartalmát, de ne égessük le. A csokoládét tördelve tálba tesszük, ráöntjük a vajat és enyhe gőz felett addig keverjük, míg egyneművé olvad. Ha visszahűlt a közepéről indulva a tortára öntve elterítjük. Szebb lesz a felület, ha sikerül simítgatás nélkül eloszlatni a csokit. A meghagyott habbal és friss gyümölcsszemekkel díszítjük.