Csokis áfonyatorta gránátalmával

Posted by vili in Receptek, Torták, töltelékek | Csokis áfonyatorta gránátalmával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók szelet elkészítéséhez

Hozzávalók 16 szelet elkészítéséhez

Torta alap

tojás
11 db
vaj (vagy margarin)
5050 g
cukor
220220 g
rétesliszt
250250 g
sütőpor
11 csomag
kakaó por (22%)
22 evokanal
tej
22 dl
étcsokoládé 60-70%
150150 g

Krémhez

áfonya
650650 g
gránátalma (mag)
450450 g
fahéj, őrölt
11 teaskanal
mézeskalács fűszerkeverék
22 teaskanal
víz
33 dl
citrom
00 db
cukor
150150 g
vanilin cukor
11 csomag
habalap, cukrozatlan (vagy tejszín)
77 dl

Díszítéshez

étcsokoládé
125125 g
vaj (vagy margarin)
5050 g
habalap (vagy tejszín)
33 dl
áfonya, gránátalma
100100 g


Ez a torta a véletlen műve. Szilvatortát szerettem volna csinálni, mert egyszerű és üde, de nem kaptam szilvát. Volt viszont áfonya és gránátalma. Az „Újratervezés” bevált, ez se bonyolultabb és legalább olyan üde.

Kezdjük a puding főzésével. A gyümölcs lehet mirelit vagy friss, az összetevők aránya nem szigorú, akár ki is hagyható a gránátalma, de frissességet ad. Főzzük fel a víz kétharmadával, a fűszerekkel, a citrom reszelt héjával, levével és a cukorral első rottyanásig. A maradék vízzel elkevert pudingporral besűrítjük, ezt is épp hogy hagyjuk rottyani, majd hűlni hagyjuk.

A tésztához tojást a cukorral, a sütőporral és a margarinnal habosra
keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A csokit apró kockákra daraboljuk, és  felét hozzákeverjük a masszához, másikat a massza tetejére szórjuk.
Alján szilikonos zsírpapírral bélelt, oldalán vajazott, lisztezett kapcsos formába (16 adagnál kb 25cm-es) simítjuk, és előmelegített 130 C°-os sütőben kb. 20-25 percig (tűpróba) sütjük. Ha kihűlt két (ügyesebbek három) szeletre vágjuk.

A krémhez felverjük a habot. Verhetjük együtt a dísznek szánttal, azt üresen félretesszük. Finomabb igazi tejszínnel, de az habfixálóval sem lesz olyan stabil, hogy szépen lehessen majd szeletelni. (Kinek mi a fontosabb.)

A habhoz hozzákeverjük a kihűlt krémet. A kapcsos formát tortatálra tesszük, belehelyezzük az alsó tortalapot, rásimítjuk a krémet. Ha sikerült három felé vágni a lapot, akkor logikusan előbb a felét, majd a középső lap után a maradékot. Ráhelyezzük a felső lapot.

Bevonáshoz felhevítjük a vajat. Fényesebb lesz a krém, ha óvatosan kiforraljuk a víztartalmát, de ne égessük le. A csokoládét tördelve tálba tesszük, ráöntjük a vajat és enyhe gőz felett addig keverjük, míg egyneművé olvad. Ha visszahűlt a közepéről indulva a tortára öntve elterítjük. Szebb lesz a felület, ha sikerül simítgatás nélkül eloszlatni a csokit. A meghagyott habbal és friss gyümölcsszemekkel díszítjük.

Comments are closed.